Tijesto
200 ml hladne vode
prstohvat soli
50 g hladnog margarina
150 g brašna
3 jaja
Nadjev i ukrašavanje
400 ml biljnog šlaga
pola paketića bijele želatine
500 g voća
šećer u prahu
Za tijesto, zakuhajte vodu s prstohvatom soli i margarinom. Kad zakuha, umiješajte brašno i miješajte pjenjačom lagano kuhajući, dok tijesto ne počne cvrčati i odvajati se od posude. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
U potpuno hladno tijesto umiksajte jedno po jedno jaje, dobro izmiksajte nakon dodavanja svakog jaja da dobijete glatku smjesu bez grudica.
(Dobro je imati posudu za miksanje s poklopcem da komadići tijesta ne lete okolo, ako ju nemate, prvo miksajte na manjoj brzini i dodavajući jaja, postupno povećavajte brzinu.)
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje i pospite brašnom.
Žlicom (ili slastičarskom špricom s velikim zvjezdastim nastavkom) oblikujte vijenac (promjera oko 22 cm).
Pecite oko 40 min na 200 stupnjeva.
Izvadite vjenčić iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Pola vrećice želatine u prahu prelijte s 2 žlice hladne vode i ostavite ju da nabubri. Želatinu rastopite na laganoj vatri.
Izmiksajte biljni šlag i u njega umiksajte rastopljenu želatinu. (Prema potrebi možete dodati i šećer u prahu.)
Voće operite, očistite i prema potrebi narežite na komade (polovice, četvrtine…).
Vijenac prerežite jednom vodoravno.
Na pladanj stavite donju koru vijenca. Pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom nanesite dio pripremljenog šlaga na koru.
Po šlagu složite voće, a po voću ponovno šlag.
Poklopite gornjom gorom vijenca.
Odozgo ukrasite puslicama šlaga, voćem i posipajte šećerom u prahu.
*Recept se donekle temelji se na receptu iz časopisa «Lisa: Čarolija okusa», br. 4., 19. 4. 2007.
Slični recepti
Male čokoladne princes krafne
Post je objavljen 22.04.2008. u 07:37 sati.