Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Kip Gospe na brdu ukazanja

Nakon pauze (nepisanja) kakvih je na ovom blogu bilo više, a i bit će ih i u budućnosti, vraćam se pisanju na koreja.blog.hr-u. Poticaj na to došao je iz Međugorja gdje sam ovog vikenda popevši se na brdo ukazanja pokraj kipa Majke Božje susreo grupu korejskih hodočasnika. Bacio sam pogled na njih dok su pjevali pjesmu Došli smo ti Majko draga na korejskom i opazio lijepu mladu korejsku djevojku s kojom sam uspostavio očni kontakt. Bez razmišljanja približio sam joj se i rekao, naravno, na korejskom: Znaš, ja razumijem nešto korejskog. To je bio početak razgovora koji smo potom nastavili na engleskom, ali se ubrzo vratili na korejski budući da nismo koristili teške riječi. Zajedno smo se fotografirali i bez velikog pozdravljanja razdvojili no i to je bilo dovoljno da se ponovno okrenem Koreji i korejskom jeziku. Danas sam odmah odradio dvije nove lekcije korejskog jezika.

Kasnije sam saznao da je taj kip postavljen na brdu gdje sam susreo ovu grupu Korejaca, i napravljen zaslugom korejskih hodočasnika. Mramoran kip Kraljice Mira (tj. Međugorske Majke Božje) postavljen na Brdu ukazanja dali su povodom 20. godišnjice ukazanja Gospe na mjestu ukazanja postaviti korejski hodočasnici, a kip je napravljen po uzoru na Gospin kip koji stoji ispred župne crkve sv. Jakova u Međugorju i po svemu mu je sličan. Visok je 1,60 m, a izradila ga je talijanska radionica Dino Felici. Korejski hodočasnici su tim kipom željeli izraziti zahvalnost za sve primljene milosti Gospinim zagovorom. Kip je blagoslovljen na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2001., nakon molitve krunice sa župljanima i hodočasnicima.

Slobodno kažem i kako je na poticaj samih Korejaca fra Svetozar Kraljević 20. rujna (inače korejski nacionalni blagdan) proglasio Danom Koreje u Međugorju.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel

Post je objavljen 21.04.2008. u 22:59 sati.