Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psisuzakon3

Marketing

u ovom postu odlučila sam govoriti o porpdici životinja koje su mi najdraže, a to su sisavci. nadam se da će vas zanimatiwink

OPĆENITO:
Većina domaćih životinja, poput pas, mačke i zeca te životinje za rad, poput konja, spadaju u sisavce. Sisavci pripadaju skupini životinja koju, budući da imaju kralježnicu, zovemo kralježnacima. Toplokrvne su životinje, što znači da imaju stalnu tjelesnu temperaturu koja ne ovisi o temperaturi okoliša. Postoji gotovo 4000 vrsta sisavaca, a većina ima tijelo prekriveno dlakama ili krznom. Svi sisavci rađaju žive mlade, osim čudnovakog kljunaša i kljunatog ješka. Za razliku od ostalih životinja, sisavci svoje mlade hrane mlijekom. U usporedbi s gmazovima, sisavci su evolucijski razvijeniji: njihova je donja čeljust sastavljena od jedne cjelovite kosti, a ne od više kao kod gmazova.

OBITELJSKI ŽIVOT:
Lavovi su tipični sisavci. Tijelo i je prekriveno krznom, surađuju u potrazi za hranom, a njihovim je mladuncima potrebna briga i hranjenje mlijekom. Lavica se brine za mldunce više od 6 mjeseci.
brižnost majke
Image Hosted by ImageShack.us


ZIMSKI SAN:
Kako je hrane zimi sve manje, mnogi sisavci čuvaju energiju zimskim snom, što znači da provode duga razdoblja spavajući, a preživljavaju zahvaljujući nakupljenom salu. Tjelesna im je temperatura tada snižena, a broj otucaja srca i disanje usporeni.
zimski san
Image Hosted by ImageShack.us


VRSTE SISAVCA:
Tri su glavne porodice sisavaca:-jednootvorni
-tobolčari
-plodvaši
Jednootvorni (čudnovati kljunaš, kljunasti ježak) imaju samo jedan otvor-KLOAKU-ona služi za razmnožavanje i izlučivanje, te legu jaja.
kljunasti ježak
Image Hosted by ImageShack.us

čudnovati kljunaš
Image Hosted by ImageShack.us


Mladunci tobolčara poput opsuma i klokana ne izlaze na svijet potpuno razvijeni te stoga ostaju zaštićeni u tobolcu sve dok ne budu u stanju samostalno se brinuti o sebi.

Mladunci plodvaša poput galagija, othranjeni su unutar majčina tijela u organu zvanom posteljica, pa su prilikom porođaja bolje razvijeni od tobolčara.

ZNAŠ LI DA.....?
Što je sisavac manji, broj otkucaja njegova srca je veći. Srce rovke u jednoj minuti napravi 200, čovjeka 65, a srce slona 25 otkucaja.


Post je objavljen 21.04.2008. u 12:37 sati.