Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

'Grički dijalog' s temom „Jesu li (još) slavni samo mrtvi pjesnici?“



U srijedu, 23. 04. 2008. u 19 sati,
u sjedištu Društva, Basaričekova 24, Zagreb
,
u ciklusu tribina "Grički dijalog” razgovarat će se o temi
„Jesu li (još) slavni samo mrtvi pjesnici?“

O tim i drugim temama razgovarat će moderatorice Jadranka Pintarić i Jagna Pogačnik te njihovi gosti, pjesnici, kritici i zagovornici pjesništva: Zvonimir Mrkonjić, Krešimir Bagić, Irena Matijašević, Nikola Petković, Tvrtko Vuković i Marko Pogačar


Na tribini će se raspravljati o "vrućim" pitanjima kao što su:
 Što je zapravo, ako jest, "kriza poezije"? Je li poezija izgubila bitku s prozom i je li tu uopće riječ o nekom ratu?
 Što se dogodilo s trendom tzv. stvarnosne poezije, koliko je živ i produktivan, a koliko je pridonio estradizaciji i banalizaciji poezije?
 Stoljećima su nam klasični pjesnici bili učitelji života, nositelji mudrosti, utjecišta u nevolji, pronositelji ljepote. Danas, kako bi rekao veliki pjesnik, Octavio Paz, to rade profesori sociologije i politologije. A što onda rade pjesnici? Je li poezija danas postala religija ili ostala ars (ili/i filozofija)?
 Koliko njih i tko su oni koji čitaju knjige pjesama? Nakladnička industrija rastvara publiku na neosobnu većinu, ali publika hrli na pjesničke festivale. Što tu ne štima? Može li poezija izdržati tretman robe na tržištu?
 Koliko su mediji pomogli/odmogli u svojevrsnoj degradaciji medijske slike poezije posljednjih godina? Zašto se kritika pjesništva svela na dva-tri kritičarska imena? Treba li se uopće obazirati na logiku medija ili marginalnost jednostavno shvaćati kao elitizam?
 U "krizi poezije" imamo ipak mnogo antologija. Govore li one više o priređivačima nego o samoj poeziji?
 Tko su danas u nas novi pjesnički talenti i kako se afirmiraju?







Post je objavljen 21.04.2008. u 13:52 sati.