Breskve
Tijesto
2 jaja
100 ml mlijeka
100 ml ulja
200 g šećera
pola čajne žlice sode
brašni po potrebi (700-800 g)
Krema
izdubljene mrvice
oko 100 g margarina
1 žlica kakaa
1 žlica ruma
100 g šećera
2-3 žlice pekmeza od marelice
Ukrašavanje
ekstrakt kivija
ekstrakt breskve (može i neki žute boje, npr. od banane)
ekstrakt maline
kristal šećer
Za tijesto, pomiješajte jaja, mlijeko, ulje, šećer i sodu i miješajte da se šećer rastopi.
Ostavite na hladnom 1-2 sata.
Postupno dodavajte brašno, toliko koliko je potrebno da zamijesite tijesto.
Od tijesta oblikujte kuglice veličine lješnjaka (što manje) i stavljajte ih na pobrašnjeni lim.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 6 min.
Pečene kuglice ostavite da se ohlade.
(Od smjese za košarice dobije se oko 35 košarica. Ako u svaku košaricu stavljate oko 5 breskvi, dovoljno breskvi ćete imati ako smjesu za breskve radite od polovice gore navedenih sastojaka. Ali ja radim breskve od veće količine smjese, pa kad mi dojadi raditi ove sićušne, počnem raditi normalne breskve, tako da imam čime nahraniti ukućane, pa mi ne pojedu ove sitne breskve koje stavljam u košarice:)
Potpuno ohlađene kuglice odozdo izdubite.
Za kremu, izdubljene mrvice sameljite.
Pomiješajte ih s pjenasto izmiksanim margarinom, kakaom, rumom, šećerom i pekmezom da dobijete glatku smjesu.
Izdubljene kuglice punite smjesom i slijepite po dvije zajedno.
Kuglice obojite (malo razvodnjenim)ekstraktima i uvaljajte u kristal šećer.
Breskve složite u lim jednu do druge i ostavite da se malo osuše.
Košarice
Tijesto (za oko 35 komada)
280 g brašna
140 g margarina
70 g šećera
1 jaje
1-2 žlice kiselog vrhnja
+
kalupi za košarice
(masnoća i brašno)
Krema
5 žumanjaka
2 žlice vode
150 g šećera
1 žlica kakaa
70 g otopljene čokolade
120 g margarina
+
veliki slani pereci (npr. Kviki: maksi pereci sa sezamom)
(ili čokoladni pereci)
Za košarice, od svih sastojaka zamijesite tijesto
Kalupe za košarice dobro namastite i pobrašnite. Dno i stranice svakog kalupa tanko obložite tijestom (u sredini je udubljenje u koje poslije dolazi krema).
Kalupe s tijestom složite na lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10ak minuta.
Ostavite tijesto da se ohladi 5 min, a onda istresite tijesto iz kalupa. Nemojte tresti iz velike visine, jer ako padne na stol iz velike visine, košarica od tijesta će se raspasti, lagano protresite tek nekoliko centimetara iznad stola da košarica od tijesta lagano klizne na stol. Budući da su kalupi vrući držite ih pomoću kuhinjske krpe.
Košarice od tijesta ostavite da se ohlade.
Za kremu, u lonac stavite žumanjke, vodu, šećer i kakao pa umutite pjenjačom u glatku smjesu. Dodajte malo ohlađenu rastopljenu čokoladu i promiješajte. Zagrijavajte na laganoj vatri da se krema zgusne. Maknite s vatre i dodajte margarin, miješajte pjenjačom da se margarin rastopi. Vrućom kremom punite hladne košarice.
PERECI
U trgovinama se povremeno mogu naći slani pereci sa sezamom koji ne izgledaju kao klasični pereci, nego su okrugli, pa su idealni za ručke košarica.
Ako ne uspijete nabaviti te perece, kupite neke druge velike perece (npr. Kviki).
Uzmite luk i pilice koje djeca koriste u osnovnoj školi na satu Tehničkog odgoja.
Odšarafite jednu stranu luka i na pilicu stavite perec, zašarafite.
Pažljivo otpilite one tri pregrade u sredini pereca.
Odšarafite maticu na luku i izvadite perec i tako ponovite postupak sa svakim perecom.
Nakon što zdrobite 20ak pereca pokušavajući ih ispiliti, ući ćete «u štos», tj. shvatiti ćete kako trebate piliti i držati perec, a da ne pukne.
Meni je najlakše držati pilu, ne za ručku, nego lijevom rukom čvrsto držati luk (na jednoj strani palcem, a na drugoj strano ostalim prstima) i onda desnom pažljivo držati perec i «povlačiti» ga oko pilice kako bih prepilila te pregrade u sredini.
Ja upotrebljavam velike slane perece (obično su sa sezamom, ovisno o proizvođaču), ali to ne smeta.
Ima za kupiti i pereca prelivenih čokoladom, ali meni se ne sviđaju, ta čokolada ju uvijek rastopljena, gnjecava, a i ne sviđa mi se njihov okus pa se držim običnih slanih pereca.
Kad se krema ohladi, ali je još uvijek tekuća, u svaku košaricu stavite perec (kao ručku) i nekoliko breskvi.
Ostavite košarice na hladnom da se krema stvrdnjava oko 12 sati (ali ne u hladnjaku, budući da su košarice od prhkog tijesta).
Slični recepti
Uskršnje košarice
Post je objavljen 19.04.2008. u 09:01 sati.