Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

Prekinuto trgovanje XYZ dionicama na burzi !!???

Zagrebačka burza je zadnjih dana u temeljitom rusvaju i svako malo stižu vijesti o blokiranju trgovine (nekim/mnogim) dionicama na Zagrebačkoj burzi.

A svaki put kad čujem vijest koja glasi otprilike „cijena dionixa xyz je porasla/pala za 20 posto te je suspendirano trgovanje tim dionicama“ - JA DOBIJEM MLADE (btw. jučer je prag bio 10%) !!! I prisjetim se jednog razgovora koji sam vodio s kolegicom s posla prije jedno pola godine, a koja je baš u to vrijeme „uletala“ na burzu.

I kaže ti ona meni tada:“Zvone, ma sigurno ti je to tako – ukoliko se u jednom danu cijena dionice promjeni za više od 20 %, blokira se daljnje trgovanje s tom dionicom!“.

A što sam ja na to odgovorio ?

Otprilike isto ono što sam svom pokojnom barbi rekao tamo negdje 90-tih kad me je pokušavao uvjeriti da je država Hrvatska OPLJAČKALA svoje umirovljenike (a on je tada sa svojih 70-ak godina također bio umirovljenik) – „Ma barba, nemojte pričati gluposti! Pa to ne može nikako biti da bi država tako bezočno pokrala svoje građane!“

Alas, to da smo 90-tih živjeli u banana državici koja doista jest pokrala svoje penzionere mi je postalo jasno nakon nekog vremena (priča o toj diskusiji s barbom definitivno zaslužuje svoj vlastiti post) a „ispalo je“ da je i kolegica bila u pravu.

Teški naivčina taj Zvone Radikalni, što drugo reći :-) ?

Ipak, da bi shvatili u čemu je kvaka, evo prenosim početak članka iz jučerašnjeg broja The Economista a koji do izlaska sljedećeg broja možete besplatno pogledati na gornjem linku):

LOSING $47 billion in a day is quite an achievement, by any standard. Indeed, it is one of the biggest ever one-day falls in a firm's stockmarket value, though short of Intel's $91 billion plunge in September 2000. The only consolation is that General Electric, which saw its shares fall by 13% on April 11th after it revealed that it had missed its profit target by a country mile, still ended the day worth $320 billion.

Ukratko, u jednom danu je cijena dionica General Electrica pala za 13 % i s vrijednosti GE-a je otprhnuto 47 milijardi dolara!!!

I ... jesu li zatvorili burzu, ili bar suspendirali trgovinu dionicama General Electrica ?

Moš' mislit :-) Život ide dalje, jedino što Jeff Immelt, CEO General Electrica, has some explaining to do :-))))

Naravno, sad će svi graknuti: „A Zvone jes'ti budala, pa di ćeš uspoređivati Zagrebačku burzu s burzom u New Yorku?“

Na što ja odgovoram – PA UPRAVO U TOME I JEST STVAR !!!

Upravo u tome i jest stvar jer ...

Izradili su Vas dame i gospodo, namagarčili su Vas ko mlade majmune i pobrali Vam teško zarađene pare, ili još gore, pare koje tek treba zaraditi i s njima vratiti kredit koji ste digli za kupnju dionica. A najbolje je u cijeloj priči da je to „odrađeno“ 100% LEGALNO I SVE PO ZAKONU !!! I izradili bi vas još i više da pravila zagrebačke burze nisu značajno restriktivnija u odnosu na Wall Street!

Brokeri i menadžeri fondova su digli milijarde kuna u zadnjih par mjeseci lukavo igrajući na najjaču kartu svakog sudionika na burzi – psihologiju mase. Onog trena kad su banke počele agresivno oglašavati margin kredite za kupnju dionica svakome (ili bar onome ko je pratio priču s dot-com bubbleom u Americi!) je bilo jasno o čemu se radi.

„Hoću i ja, hoću i ja“
„Marko, susjeda mi priča kako su već zaradili 10.000 kuna u mjesec dana! Što mi čekamo? A jesi smotan – nikad niš' od tebe“
„Ženice moja draga, našao sam spas! Luka iz firme mi je sve objasnio, i odmah sam pošao u banku, digo kredit i kupio xxx dionica firme yyy. Spašeni smo!“

i tako slično ...

I sad će kusati što su poili :-).

A je li moglo to završiti i drugačije, pa da se ovi koji sada plaču smiju Zvoni Radikalnome iz novog BMW-a dok odlaze na skijanje u St.Moritz ?

Da, ali u stvari ipak ne :-)

Jer, oni koji su u ovom rusvaju zaradili dovoljno za BMW-a, sigurno jednoga već imaju parkiranog u garaži i već sad zimuju u St.Moritzu ili nekom drugom posh zimovalištu. A onaj obični mali čovik, koji je digao kredit u pokušaju da i on nešto zaradi i izvuče se iz obiteljskih dugova koji svakim danom postaju sve teži i teži s porastom kamata, TAJ NIJE IMAO ŠANSE!

Da se razumijemo, ja ne tvrdim da pojedinačni mali investitor nije mogao dobro profitirati u ovim previranjim! Mogao je, ali samo u slučaju da „dobro kuži stvari“, a što se za prosječnog hrvatskog ulagača mislim nikako ne bi moglo reći.

Ali, što ćeš kad se Hrvati vole kockati :-). Ili, da se pjesnički izrazim, drag im je „kruh bez motike“.

I što sad? 'Oćemo li zatvoriti burzu?

Sačuvaj Bože!

Hoćemo li poslušati onu novinarku iz Večernjeg lista (Mlinarević?) koja je preksinoć u Otvorenom kritizirala zagrebačku burzu zbog toga što „nisu dovoljno uložili u edukaciju dioničara“ ?

Populističke trkeljarije!!!

Baš mi ju je bilo milo gledati kako kroz cijelu emisiju provlači tezu „Hrvati su OVCE koje ne znaju raspolagati svojim novcem“ i „država/burza/Hanfa ih je trebala upozoriti na rizike“ :-). Lijepo joj je Motušić rekao:“Evo, taman smo imali u pripremi jedan takav program, ali kriza nas je pretekla“.

A što nije uvik tako :-)))) ?

Jel' možda što kriv Ante Samodol iz Hanfe ? MA NI ZERICU!!! Čovik odrađuje izvrstan posao (unutar zadanih pravnih okvira) i na najboljem je putu da stane uz bok Caru Rohatinskom :-)

Jel' možda kriv Robert Motušić iz Zagrebačke burze? Što on ima biti kriv – on samo drži „tezgu“ na kojoj trguju drugi igrači! Cijela priča s njim ima najmanje veze :-).

Jesu li možda krivi fondovi (svih fela)? Kako oni mogu biti krivi kad rade ono što im je eksplicitni cilj – zarađuju šolde za svoje klijente!

PA KO JE ONDA KRIV ???

Političari, možda? Hm, recimo to ovako – siguran sam da će u svoju obranu svaki političar od formata naći bar jedan svoj medijski istup u kojem je upozorio da su dionice rizično ulaganje! „Eto, rekao sam vam!“

I stoga, dragi moji, krivca ćete ipak trebati potražiti u ogledalu :-). Svaka škola se plaća - neki su je platili jako skupo, a neki su se „samo“ malo opekli. Jedino što kao (malu) utjehu mogu preporučiti je čitanje postova na blogu Cara Šprajca – da vidite kako se stoički puši :-).

A što ćemo s burzom ?

Heh, da se vratimo pitanje s kojim sam počeo ovaj post, u hodu mi je palo napamet Zvonino rule of the thumb pravilo – dok na Zagrebačkoj burzi postoji pravilo o automatskom suspendiranju trgovine dionicama koje porastu/padnu za više od 10/20 %, čime se eksplicitno „priznaje“ nesavršenost burze i mogućnost manipulacije tržišta (likvidnost je catch word ovdje!), Zvone Radikalni će se držate dalje od te „kockarnice“ :-). Dok veliki igrači mogu drmati zagrebačkom burzom na način o kojem Warren Buffet može samo sanjati, hvala, ali ne hvala.

Jest doduše da sebi nikada neću moći oprostiti što nisam poslušao vrenda kad mi je prije 5-6 godina govorio da su s cijenom od 200 kuna dionice Ericsson Nikola Tesle debelo potcijenjene i da je to sigurno dobra investicija (u jednom trenutku je market capitalisation bio jednak godišnjem prihodu – „normalni“ faktor je barem 10-15 puta više!!!), ali ako ćemo pravo tada baš i nisam imao nekih velikih šoldi za ulaganje.

Kad bolje razmislim, nemam ih ni sada :-), tako da je ovo što se mene tiče ipak bila samo jedna akademska diskusija ...

A što će tek biti rusvaja ako HT padne ispod 265 kuna :-))))))))


Post je objavljen 18.04.2008. u 17:56 sati.