Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljevicahrvatskezagreb

Marketing

Medijima u zemlji i inozemstvu

Hrvatski je Sabor dodijelio nekakvoj udruzi iz Klagenfurta pod imenom Počasni bleiburški vod (!?), pola milijuna kuna za potrebe obilježavanja komemoracije na bleiburškom polju.

Željeli bismo postaviti nekoliko pitanja i odgovore predočiti hrvatskoj javnosti;

Jesu li građani RH ikada upitani žele li svojim poreznim izdavanjima financirati počasne bleiburške vodove i reminscencije na ustaštvo, bez kojih komemoracije na Bleiburškom polju ionako ne prolaze?

Što je sve bilo moguće ili potrebno financirati tolikim iznosom, a da se tiče svakodnevnice i normalnog funkcioniranja života u zemlji?

Kakvu točno poruku Hrvatski Sabor želi prenijeti dodjelom tolikog iznosa "Počasnom bleiburškom vodu"? Kao da nije dovoljna upornost određenih krugova u stvaranju i rasplamsavanjau bleiburškog mita, već sad na tu stranu staje i službena hrvatska politika ovakvom odlukom - a s "objašnjenjem" da su "oni tražili donaciju, pa su je i dobili"!?

Nekoliko dana prije spomena na proboj logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora smrti Jasenovac ovaj je potez Hrvatskog Sabora posve šokantan i neprimjeren, s obzirom na ustavne odrednice ove zemlje i minimum civilizacijskih uzusa ponašanja.

Zbog dugogodišnjih pokušaja revizije povijesti, možda je donekle razumljivo da sve do današnjeg vremena komemoracije žrtvama Križnog puta ne prolaze bez apsolutno neshvatljive tolerancije na ustašonostalgiju i od strane hrvatskih vlasti, no načelno je to potpuno nedopustivo.

Tako je moguće i da kroz hrvatske medije E.Zuroff komentira cijeli "slučaj" kao "želju da se vodi računa samo o pobijenim Hrvatima na Bleiburgu", jer nitko ovdje ne zna ili ne želi reći javno da u svibnju 1945. godine ondje nisu stradali zbog toga jer su bili Hrvati, nego pripadnici, pristaše ili prisiljeni sljedbenici - svih poraženih snaga.

A neke su od tih snaga, treba li podsjetiti, prethodne četiri godine provodile sustavan teror i zločine nad stanovništvom tzv NDH, samo i upravo zbog činjenice da su bili druge etničke ili vjerske pripadnosti, te antifašističkog opredjeljenja.

Doista se postavlja pitanje: je li Hrvatska mentalno, politički ili uopće zrela za europsku obitelj? Financira li Bundestag kojekakve "počasne vodove"?

Gradska organizacija Ljevice Hrvatske Zagreb

Post je objavljen 16.04.2008. u 14:50 sati.