Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Priopćenje za javnost Hrvatskog književnog društva 'Osvit'



PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Hrvatskog književnog društva OSVIT (HKDO)

Kontakt: 098 181 70 12 (predsjednik Valerio Orlić)

Neugodno smo se iznenadili kada smo u Planu potpore za 2008. vidjeli da Ministarstvo kulture (tj. Kulturno vijeće za knjige i nakladništvo kojim predsjedava akademik Josip Bratulić) nije našlo shodnim podržati niti jedan od 18 poslanih projekata Hrvatskog književnog društva „Osvit“ (HKDO). Ukupno je podržano 794 projekata sa 7.759.500 kn, dok su projekti ostalih književnih društva u prosjeku podržani s preko 100.000 kn. Stoga je vrlo neobično da se po strani našlo društvo poput HKDO-a koje broji preko 20 stalnih i 30 pričuvnih članova od kojih su mnogi renomirani književnici, koje je u proteklih 6 mjeseci organiziralo više od 10 kulturnih i književnih događaja od čega jedno humanitarnog i jedno međunarodnog karaktera i koje je naposljetku treće hrvatsko književno društvo i jedino koje pored HDP i DHK djeluje na prostoru cijele države. Također je teško dovesti u pitanje kvalitetu projekata poslanih od strane HKDO-a jer su potpisani od strane renomiranih autora koji posjeduju ozbiljnu književnu recepciju, mladih autora kojima je pomoć najpotrebnija ili su u pitanju projekti koji imaju humanitarni karakter. Kako je HKDO u prosjeku raspodjele financija od strane Ministarstva mogao računati na oko 40.000 kn, onda vidimo da nije riječ o velikom iznosu i HKDO će zacrtane projekte za 2008. provesti neovisno o neshvatljivom postupku Ministarstva.
No javno postavljamo pitanje koje su to norme kojima se klasificiralo projekte jer nije jasno što je potrebno da jedan projekt bude podržan od strane odgovarajućeg tijela Ministarstva kulture ako to nisu renomirana književna imena, mladi autori, ozbiljna književna recepcija, vrijedan kulturni i humanitarni angažman društva koje šalje projekte?
Koje je utemeljenje da se potpora daje društvima koja u proteklih godinu dana nisu organizirala niti jedan kulturni događaj dok se potpora uskraćuje društvu koje je organiziralo deset dobro posjećenih i kvalitetnih manifestacija na vlastiti trošak?
Koje je utemeljenje da se jedno te isto društvo (Matica Hrvatska i DHK) u stavkama Plana potpore dijeli po ograncima kao da je riječ o više društva ili se ime društva jednostavno dupla i u svakoj zasebnoj stavci se daje između 10.000 kn do preko 200.000 kn?
Koje je utemeljenje da se privatnim (!) izdavačkim kućama osigurava potpora između 10.000 kn do 170.000 kn, a neprofitnim udruženjima pisaca se potpora ne daje s niti 1 kn?
Ovim putem javno tražimo od jedinica lokalne samouprave na čijem je području HKDO organizirao većinu manifestacija ili ih ima u planu realizirati tokom 2008., tj. Grada Rijeke, Grada Zagreba, Grada Senja, Grada Zadra, Grada Pule, županije Primorsko-goranske, županije Zagrebačke, županije Ličko-Senjske, županije Zadarske i županije Istarske, da budu obzirniji prema radu i projektima HKDO-a od Ministarstva kulture.

Hrvatsko književno društvo OSVIT








Post je objavljen 16.04.2008. u 10:06 sati.