Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Iz 5. u 6. brzinu, al' pomakli se i dalje nismo

Povodom 100 dana (ne)rada vlade oglasili su se čelnici opozicije kritizirajući HDZ-ovu vladu da u prvih 100 dana nije ništa napravila i da nema niti strategije niti vizije već da sve što se radi, radi se stihijski. Naravno, premijer Ivo Sanader pokušao je omalovažiti kritike iz opozicije ustvrdivši da se sve odvija prema planu i najavio prebacivanje iz pete u šestu brzinu. (Čemu li samo prebacivanje u brzinu više, ako se do sada napravilo sve što su planirali?)

Zanimljiva je ta famozna peta brzina (nitko nije rekao koja je brzina najveća?). Tako ovih dana saznajemo da je Hrvatska ostala bez 100 milijuna eura zbog toga što Hrvatska još uvijek nije uvela porezni broj građana. Odgovornost snosi ministar Ivan Šuker.

Od mogućih 75 radnih dana u ovoj godini Sabor je odradio tek 15 dana, ili u prijevodu, sabornici su radili svaki peti dan (možda je to ta peta brzina?). Odgovornost snosi Luka Bebić koji očito više voli (krivo)loviti Palamide nego loviti saborske zastupnike ne bi li HDZ-ova glasačka mašinerija izglasala onih stotinu EU zakona koje je Vlada RH poslala u Sabor.

Kritike na korupciju u međuvremenu pljušte sa svih strana iz EU. Nijemci i Austrijanci su posljednji koji su se potužili da smo korumpirani do te mjere da je normalno poslovanje u lijepoj našoj nemoguće. Krivnju za to snose podjednako DORH, Ministarstvo pravosuđa, Vlada RH, Sabor i policija koji samo prebacuju odgovornost s jednih na druge, dok u biti djeluju sinkronizirano u namjeri da status quo ostane što duže, pa i po cijenu odgode ulaska u EU za još koju godinu.

U tih prvih 100 dana ostali smo i bez ZERP-a poklonivši na taj način 200 milijuna eura godišnje Talijanima, koji na račun ukidanja ZERP-a mogu slobodno loviti u hrvatskom dijelu Jadranskog mora nakon što su svoju obalu u potpunosti devastirali prekomjernim izlovom. Pored nekontroliranog izlova možda je još veći problem što ukidanjem ZERP-a Hrvatska neće kontrolirati kakvi to sve brodovi plove Jadranom i lako bi se moglo dogoditi da tragedija turskog broda s početka godine bude dječja igra u usporedbi s recimo puknućem kakvog dotrajalog tankera punog nafte.

Bili smo i svjedoci kako pojedini ministri od silne jurnjave u petoj brzini nemaju pojma o čemu se uopće tu radi, kao što je to bio primjer ministra Jandrokovića koji nakon sastanka s pregovaračima iz EU nema pojma koja će se dva poglavlja (možda) otvoriti nakon što smo ponizno ukinuli ZERP.

Posvjedočili smo i koliko je istine bilo u tvrdnji da će strane ulagače u Hrvatsku privući pozivnica u NATO. Nakon samo dva tjedna zagrebačku burzu zahvatio je crni ponedjeljak gdje je skoro trećina likvidnih dionica završila u blokadi zbog pada vrijednosti, a CROBEX dogurao do nove najniže vrijednosti u proteklih godinu dana.

Kao kruna rada HDZ-ove vlade protekle 4 godine bili su radnički prosvjedi na Trgu Bana Jelačića. Njih 40-ak tisuća tražilo je stvarne, a ne kozmetičke promjene i zaprijetilo da će slijedeći put kad se okupe tražiti smjenu vlasti, a ne više samo promjene. Ovog puta Sanaderu je ponestalo univerzalnog odgovora kako je za sadašnje stanje kriva prošla Vlada. Možda bi trebao probati s novom taktikom i za sve nedaće okriviti pretprošlu Vladu, jer prošla nije napravila ništa tako da se ona niti ne može računati?

Post je objavljen 16.04.2008. u 09:52 sati.