Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samoyedi

Marketing

Bolesti

Hvala vam na komentarima =).

Displazija

Iako ne veliki psi, pasminski su izrazito opterećni ovim poremećajem. U populaciji samojeda (našoj populaciji) HD je nažalsot prisutna kod 65% pasa.
Dr. Joan Turkus Sheets napisala je o displaziji:
Postoji značajna prisutnost displazije kuka u samojeda, kao i u ostlaih velikih pasmina. To nas uzgajatelje opominje da zaziremo od ove nasljedne bolesti čija se incidencija može smanjiti selekcijom. Displazija kuka je nasljedna malfomacija loša oblikovanost zgloba kuka kod koje su normalni odnosi kugle i čašice - poremećeni. Ovo dvoje slabo pristaje i zglob je labav. Kao rezulatat te nestabilnosti zgloba najčešće se razvije degenerativna bolest zgloba - osteoartritis.

Image and video hosting by TinyPic

Dispalazija

Kako već znamo displazije HD može se ustanoviti pouzdano samo rtg. snimanjem. Fizičkim se pregledom teško može ustanoviti osim kod jako zahvaćenih pasa s teškim i najtežim stupnjem displazije. Psi s blažim i blagim stupnjem HD-a mogu se kretati sasvim dobro, posebno u mladosti.
U sve štenadi pri okotu zglob je normalan, do razvitka abnormalnosti dolazi rastom i razvijanjem, uobičajeno rtg. snimanje kod nas vrši se sa 12 mj. starosti, iako se kod nekih HD može razviti i kasnije. U Europi je obavezno snimanje za sve velike pasmine sa navršenih 18 mj. starosti psa. Konačna dijagnoza zdravih ili displastičnih kukova se ne bi smjela postavljati sve do završetka rasta i razvoja kostura, negdje s navršene dvije godine života.
Neke su linije ipak manje zahvaćene displazijom i to kod onih uzgajivača koji su svjesno i savjesno generacijama izbacivali displastične pse iz uzgoja.
Šveđani na Veterinarskom fakultetu vrše opsežna istraživanja i njihovi su rezultati pokazali četverovrsne uzroke dispalziji: nasljedni činitelj, okolina, prehrana i trauma ili ozljeda u ranom uzrastu šteneta.
Štence treba hraniti kvalitetno, ali ne smije im se dozvoliti da se udebljaju i postanu punašni. Mogu se igrati i skakutati u dvorištu, ali u šetnju samo na povodniku. Napornije vježbe, istrčavanja i slično ne prakticirati sve do navršenih 6-7 mj. Preporučuje se čvrsta podloga po kojoj se neće sklizati.

Image and video hosting by TinyPic

Zahvaljujući brojnim vrlinama, pogotovo jer nismo nimalo zagrižljivi, s godinama se pokazalo da smo odlični kućni psi i u cijelom svijetu uživaju samo simpatije.
Rado se igramo s djecom i odraslima.
Dojmljivom i raskošnom nastupu značajno pridonosi to što smo snažani, aktivani, graciozani psi s nevjerojatnom izdržljivošću. Mirni smo, dostojanstveni, poslušani, vjerani i privrženi.Tako da vas nemora uplašiti ta bolest.Imamo malo mana, ali zato PUNO više vrlina. =)

e da za dizajn stavi mi ovu sliku s Medoxom i:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 15.04.2008. u 15:55 sati.