Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

oživljavanje mrtvih blogova



Prvi, deseti, stoti, tisućiti, pa i stotisućiti otvoreni blog prošli su u široj javnosti nezapaženo. No kad se prije neki dan izrojilo pola milijuna blogova, više se nije moglo previdjeti. Tim povodom pojavio se u "Jutarnjem listu" člančić na dnu stranice. Možemo predvidjeti da će otvaranje milijuntog bloga biti popraćeno člancima preko cijele stranice ili dvije, te posebnim televizijskim prilozima i emisijama. Desetmilijunti blog mogao bi se s nostalgijom osvrnuti kako su nekoć postojale papirnate novine i televizija koji su imali i dobrih strana, koji su kadikad donosili i nešto dobro, poučno, poučno, pouzdano, zabavno, itd.

Četiri godine rada Bloga.hr daju dovoljno razloga za trijumfalno slavlje i optimistički pogled na budućnost. No to je možda i trenutak u kojem je zavrijedilo osvrnuti se i unatrag. Dobar broj od tih pola milijuna čine tzv. "mrtvi blogovi". Svašta se dogodilo u tih četiri godine. Neki blogeri su umrli. Neki su zbog raznoraznih razloga odustali od vođenja bloga, ali ga nisu uklonili, već ostavili. Neki od tih blogova koji e više ne osvježuju - neki već godinama! - svojevremeno su bili vrlo popularni, odigrali neku ulogu u razvoju blogosfere, neki su bili naprosto vrlo kvalitetni, premda nisu trajali dugo niti imali velikog odjeka. Oni naprosto nisu zaslužili pasti u zaborav!

Na naslovnici Bloga.hr mogu se vidjeti "fresh" blogovi, "almost cool" blogovi i "cool" blogovi, ali nema načina pronaći te antologijske mrtve blogove, osim slučajno. Šteta. Mnogi od njih bi i danas mogli biti poučni, zabavni, poticajni, instruktivni, korisni za blogosferu.

"Društvo za zaštitu Filipa Šovagovića" promoviralo je u razvijenom, dorađenom obliku jedinstveni humor. "Hrvatska crnačka stranka prava" nametala je monthypythonovsko poigravanje, "Dalibor Brun - fan klub" plijenio je izvrsnim tekstovima… Mrtvi pisac, Djhevojka za 1 dan, Raskol, Svjetioničarka i još desetak blogera koji se više ne pojavljuju ostali su mi u trajnom sjećanju, i to po dobru! Zašto je Lucy Fair na olifant-blogu prestala pisati? Što radi Pustelija koja je ispisivala Naše tajne skrivene? Unutarnje uređenje brisanih prostora - pike.blog… Castanea? Neka mi oproste oni koji mi u ovom trenutku ne padaju na pamet, a zaslužili su da ih spomenem i više od onih koje sam spomenuo.

Pored tri postojeće liste bilo bi korisno formirati i četvrtu, ili barem postaviti link poput onoga na dnu naslovnice "Gdje nastaje blog". Takav "hall of fame" bio bi živo svjedočanstvo da neki postovi i blogovi zavrijeđuju i nadilaze trajanje od jednog dana. Drugo što bi trebalo uraditi da se ideja ostvari je da iz samog blog-servisa osvježe sve stare blogove jer, kako su napušteni, njihovi autori nisu odavno to napravili, pa je od većine tih antologijskih blogova dostupna samo posljednja stranica.

Uvjeren sam da akcija aktualizacije mrtvih blogova ne bi bila stvaranje vampira i zombija, već još jedan dokaz da se trijumfalizam ne osniva samo na kvantiteti, nego i na kvaliteti.









Post je objavljen 15.04.2008. u 13:22 sati.