Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vincimus

Marketing

Bežično povezivanje

U posljednjih godinu dana sve više slušam pitanja poput „Kako se najlakše bežično povezati? Koji router kupiti? Da li odabrati USB ili PCMCIA wireless adapter? Imam 2 kompjutera, jedan je u sobi, drugi u prizemlju… i sl.“. Ljudi sve više prelaze s dial-up modemskog povezivanja na brzi ADSL što sa sobom, osim brzog interneta, donosi i mogućnost bežičnog spajanja, stvaranja male kućne mreže, olakšane razmjene podataka i sl.

Da krenemo od osnova. Bežične lokalne mreže (Wireless Local Area Network ili WLAN) su računalne mreže lokalnog karaktera koje se temelje na visokofrekventnoj radiotehnologiji, a omogućuju bežično spajanje na Internet ili žičanu lokalnu mrežu (LAN). Postoje dvije vrste formiranja bežične mreže: AD HOC (izravna komunikacija od točke do točke bez posrednika npr. umrežavanje 2 računala) i INFRASTRUKTURNI (umrežavanje koje se temelji na središnjem čvoru tzv. access pointu ili bežičnom hubu na koji se spajaju svi klijenti). Što se tiče tehnologija i standarda, postoje tri vrste: Bluetooth, IrDA i IEEE 802.11x.

Bluetooth
Bluetooth se koristi za umrežavanje kratkog dometa (do 10m), međutim postoje i prilagodnici za dugi domet (do 100m). Bluetooth signal šalje raspršeno u prostor, ali pruža slabiju podršku za intenzivnije promete i umrežavanje više klijenata istodobno. Iz tog razloga koristi se uglavnom kod mobitela, raznih dodataka za mobitele te za računalnu periferiju (LOGITECH Bluetooth Cordless desktop MX5000 tipkovnica + bluetooth laserski miš MX1000 [018237]). Kod osobnih računala postoje mnogi Bluetooth adapteri poput Bluetooth CONNEX, USB2.0, 100m, EDR [009419] koji se mogu iskoristiti za spajanje raznih uređaja na računalo.

IrDA
Infracrvena veza za prijenos podataka (IrDA) je oblik bežičnog povezivanja koji signal šalje pravocrtno i funkcionira isključivo uz optičku vidljivost dva uređaja. Brzine prijenosa podataka kreću se do 10 Mbit/s te do udaljenosti od 500m. Najpoznatiji uređaji koji se povezuju ovim načinom su mobiteli i daljinski upravljači (LOGITECH Harmony 555 [021865]).

IEEE 802.11x
IEEE 802.11a/b/g/n/y je radiofrekventna bežična veza koja nudi propusnost podataka od 54 Mbit/s (n verzija čak od 248 Mbit/s), a radi na frekvenciji od 2.4 do 5 Ghz. Unutrašnji domet joj je 40-70m, a vanjski do 250m (y verzija do 5000m). Ova mrežna tehnologija koristi se za povezivanje osobnih računala, za spajanje na router pomoću kojeg sva računala u mreži imaju pristup širokopojasnom internetu (ADSL Wireless Router, D-LINK DI-624, 4x LAN 10/100 Mbps, VPN, NAT, firewall, DHCP, External [012831]), a i mnogi periferni uređaji koriste ovu mrežnu tehnologiju (Miš TRUST MI-7700R Bežični Laserski, Tilt, PS2 + USB [028028]). Danas, gotovo sva prijenosna računala imaju ugrađen ovakav bežični adapter, međutim ukoliko vam računalo ne posjeduje adapter, svakako preporučam bilo koju USB ili PCMCIA verziju adaptera (ukoliko imate PCMCIA utor, preporučam takav adapter radi praktičnosti).

Bežična tehnologija ubrzano napreduje, stoga će svaki korisnik računala ili nekog tehnološkog gadgeta u bliskoj budućnosti biti prisiljen znati više o prednostima njezinog korištenja. Za kraj preporučio bih vam i da razmislite o nabavci mrežnog diska (Mrežni disk SEAGATE-MAXTOR 1TB, Shared Storage II, 7.200 o/min., 16 MB cache, eksterni, USB 2.0 / GB Ethernet [032869]) koji bi kao prostor za spremanje podataka koristila sva računala povezana u mrežu. O tome uskoro opširnije…


Post je objavljen 15.04.2008. u 13:07 sati.