Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vincimus

Marketing

Vječita dvojba: Intel ili AMD?

Korisnici koji duže vremena (pet i više godina) prate razvoj informatičke tehnologije znaju točno o čemu govorim. Cijelo prethodno desetljeće pišu se članci, kolumne, recenzije, vrše se testiranja… A zaključak je uvijek isti – nema ga. Posljednjih godina stvari su se prilično izmjenile. U nastavku ću vam ukratko predstaviti razvoj Intel i AMD tehnologije.

Intel
O Intelu se malo toga nepoznatog može izreći. Preskočit ću „prapovijest“ i krenuti od 1993. godine i izlaska prvog Pentiuma na tržište. Kako bi Intelovi procesori postali osnova PC računala, IBM je Intelu uvjetovao da odabere jednog konkurenta koji će imati pravo na njegove patente. I tako se rodio AMD. U početku apsolutni tržišni vladar koji je konkurentu ostavljao samo mrvice, u jesen 2005. godine izjednačio se s AMD-om po broju prodanih računala. Preko Pentiuma, Pentiuma II, III i IV pa sve do Core 2 Duo i Core 2 Quad modela Intel nije odustajao od uloge inovativnog tržišnog lidera. Današnji četverojezgreni model Intel Core 2 Quad Q6700 2.66GHz, 1066MHz, 8MB LGA775 [032865] vrhunac je Intelove procesorske tehnologije. Na ovogodišnjem CeBIT sajmu u Hannoveru predstavljen je i procesor Atom s pripadajućom platformom Centrino Atom. Što se tiče procesorskih modela za prijenosnike, svakako treba navesti SantaRosa modele (poput Intel Pentium M T8300 2.4 GHz Core 2 Duo 800MHz 3 MB cache, SantaRosa Refresh [034033]) koji se diče kvalitetnim radom i štedljivošću.

AMD
Što se tiče AMD-a, proizvođač koji je koristio Intelove patente poslujući kao njegova blijeda kopija s vremenom je razvijao vlastitu tehnologiju te je do danas u mnogim stvarima nadmašio svog takmaca. Nekad poznat po svojim procesorima koji su se toliko pregrijavali da su mogli poslužiti za pečenje omleta, AMD je postao respektabilan brand koji se s razlogom ponosi svojim proizvodima. Prvi udarac koji je zadao Intelu bio je prekoračenje granice radnog takta procesora od 1 Ghz 2000. godine, a 2006. je akvizirao kanadsku tvrtku ATI. AMD-ovi procesori su jeftiniji od Intelovih, što nikako ne znači da su i manje kvalitetni. AMD svojim modelima u korak slijedi Intel, a povremeno ga i prestigne u nekim tehnologijama. Model AMD Phenom 9500 [031737] odgovor je na Intelov Core 2 Quad (model Intel Core 2 Quad Q9300 [033759]). U ovom slučaju očito jeftiniji AMD u većini testova je ispod razine Intela, međutim to ne treba zavarati. Pravilnom kombinacijom internih komponenti, prije svega memorije i grafičke kartice, iz Phenoma se mogu izvući fenomenalne performanse koje su više nego dovoljne za zahtjeve 99% korisnika, što dovodi do zaključka da u tom slučaju ne bi ste puno profitirali kupnjom skupljeg Intelovog modela.

Privatno koristim Intel Pentium IV 2.4 Ghz, a na poslu AMD Sempron 2600+ 1.84 Ghz. S radom oba računala sam općenito vrlo zadovoljan, rade savršeno i zadovoljavaju moje radne potrebe. Što zaključiti na kraju? Na koju god tehnologiju se odlučili, nećete pogriješiti. Kupnjom Intela dobit ćete vrhunske performanse, a kupnjom AMD-a dobit ćete veću vrijednost za uloženi novac.


Post je objavljen 15.04.2008. u 13:06 sati.