Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vincimus

Marketing

Budućnost hard diska

Kakva je budućnost medija za pohranu podataka? Dugo vremena mehaničkim tvrdim diskovima s pokretnim čitačem rotirajućih magnetskih glava nije bilo alternative, međutim danas se sve više u tu branšu infiltriraju nepokretne flash memorije tzv. SSD (solid state diskovi). Hoće li nepokretni mediji potpuno istisnuti rotirajuće, ili klasični hard diskovi još uvijek imaju budućnost? U igru su se umiješali i hibridni diskovi čiji proboj na tržište je omogućio Microsoft pružajući podršku za njih na svojem novom operacijskom sustavu Windows Vista. Hibridni diskovi kombiniraju pokretnu magnetsku tehnologiju i NAND flash memoriju koja služi kao međuspremnik za podatke.

Sjećate li se 3,5“ diskete? A one 5,25“? Magnetski mediji za prijenos podataka standardnog kapaciteta od 1.44 MB koji su radili na principu vertikalnog zapisivanja podataka. Danas su ti mediji u potpunosti zamijenjeni USB flash memorijama koje su nastale na principu rada RAM memorijskih modula, a danas nude kapacitet i do 16 GB (model PATRIOT Extreme Performance Xporter XT Boost [033593]). Neko vrijeme bilo je i eksperimentiranja sa ZipDrive tehnologijom tvrtke Iomega koja je omogućavala magnetsko zapisivanje do „enormnih“ 250 MB, međutim zahtijevala je poseban uređaj pa je ubrzo otišla u zaborav. Danas proizvođači tvrdih diskova sve više koriste tehnologiju vertikalnog zapisivanja podataka (koja je otkrivena još 80-ih godina, a koristila se kod magnetnih disketa). Ta tehnologija omogućava višestruko gušće zapisivanje podataka od konvencionalne horizontalne metode, a time i veće kapacitete. Jedan od takvih diskova je i model Seagate Barracuda 1 TB NS 7200.11 [030846].

Vidljivo je, dakle, da je tehnologija tvrdih diskova daleko odmakla i korisniku pruža izvanredan omjer cijene i kapaciteta. Međutim, novi SSD diskovi pružaju mnoge prednosti kao što su nedostatk pokretnih dijelova što ubrzava pristup podacima, osjetnija izdržljivost, tišina i ekonomičnost. SSD disk sastavljen je samo od memorijskih pločica. Sigurno se pitate što klasične hard diskove održava na životu? Odgovor leži upravo u cijeni tj. omjeru cijene i kapaciteta. Dok klasični hard diskovi danas stoje u prosjeku 1,8 kn/GB, cijene SSD diskova se kreću oko 30 kn/GB. Takva razlika u cijenama SSD diskove još uvijek čini manje dostupnima krajnjim korisnicima i iskoristivima uglavnom u ultralaganim prijenosnicima (poput Toshiba Portege R50-10U [032171]) ili u serverima koji zahtjevaju visoke performanse. Hibridni diskovi čine priču nešto jednostavnijom i pružaju krajnjem korisniku veću brzinu uz kombinaciju obiju tehnologija.

Kakva je budućnost? Vrlo neizvjesna, rekli bi smo. Tehnologije se izmjenjuju nezamislivom brzinom i danas ono što izgleda kao tehnologija budućnosti bez alternative, već sutra bi moglo otići u zaborav. Istraživači danas rade na tehnologijama HAMR i patterned media koje koriste toplinsko magnetsko zapisivanje i uniformno raspoređene nizove podataka. Te tehnologije bi drastično povećale gustoću zapisa (spominju se kapaciteti od 37,5 TB). Je li to budućnost ili nešto treće? Ne znamo. Znamo samo alternative postoje, a izbor je na vama.


Post je objavljen 15.04.2008. u 13:05 sati.