Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vincimus

Marketing

Stolno ili prijenosno računalo

Svi koji planiraju kupnju novog računala, barem jednom u fazi donošenja odluke odvagnu i ovo pitanje. Postoje 3 vrste korisnika računala – oni koji obožavaju stolna računala i smatraju kako ništa ne može zamijeniti kvalitetno složenu desktop konfiguraciju, zatim oni koji se kunu u prenosivost, praktičnost i dobre karakteristike prijenosnika i na kraju oni koji te dvije vrste računala vide kao dva potpuno zasebna proizvoda koji ne mogu biti supstitut jedan drugome.

Odluka o izboru vrste računala nije jednostavna, ali umnogome ovisi o vašim potrebama i karakteristikama koje očekujete od računala. Za početak, navest ćemo prednosti i nedostatke prijenosnika i desktop računala. Što se tiče desktop računala, možda najvažnija prednost je nadogradivost. Nakon što uložite u stolno računalo, još godinama se možete brinuti o njemu i postupno ga nadograđivati održavajući korak sa sve zahtjevnijim informatičkim standardima. Nadograditi se može gotovo sve – od memorije, hard diska, grafičke kartice pa sve do eksternih komponenti. Jedine dvije komponente koje se ne isplati nadograđivati su procesor i matična ploča. Ali ako vam računalo toliko zastari da ne možete obavljati kvalitetan rad s postojećim procesorom i matičnom pločom, vrijeme je za kupnju novog računala. Što se tiče prijenosnika, i kod njega je mogućnost nadogradnje moguća, ali nije toliko praktična, široka i jeftina. Ono što se eventualno isplati jest nadogradnja memorije ili hard diska. Iako danas, dok su tržište preplavili eksterni diskovi (poput novog modela Seagate 1TB FreeAgent PRO [033728]), rijetko tko se odlučuje mijenjati interni disk.

Ispričat ću vam primjer iz vlastitog života. 2001. kupio sam stolno računalo respektabilne konfiguracije (za 10-ak tisuća kn). U međuvremenu, dodao sam mnoge komponente, a neke komponente sam i zamijenio budući da su zastarjele. Sve što mi je ostalo jest kućište, matična ploča, procesor i grafička kartica. Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan svojim računalom i ne mislim ga mijenjati još barem 2 godine. Istodobno koristim i prijenosno računalo Compaq Presario 1500 kupljeno 2003. godine za bijesnih 17.000 kn. Uskoro planiram uložiti u dodatnih 512 MB memorije i u novu bateriju budući da mi stara u idealnim uvjetima izdrži 45 min. I s prijenosnim računalom sam vrlo zadovoljan. Unatoč starijoj konfiguraciji i dalje radi gotovo savršeno, dovoljno je snažno za moje potrebe, a koristim ga vrlo često budući da zadnjih godina češće putujem. U biti, nadogradnja je definitivno potrebna i isplativija od kupnje novog računala budući da se softverski standardi sve brže mijenjaju i svaka nova Windows distribucija pomiče minimalnu potrebnu konfiguraciju prema gore.

Osim navedenog, morate se zapitati i da li spadate u neku specifičnu skupinu korisnika kao što su dizajneri ili arhitekti? Ukoliko je odgovor da, najvjerojatnije ćete odabrati stolno računalo iz professional segmenta poput PC računala HGspotVR Visio IV vPro [033053], poglavito iz razloga što stolno računalo pruža veći komfor u radu i bolje performanse nego prijenosnik.

Stolno ili prijenosno računalo? Moj odgovor je – oboje. Međutim, ukoliko nemate dovoljno novaca za oboje, razmislite o tome što vam kao korisniku ustvari treba. Prijenosnici su danas dovoljno snažni da mogu zamijeniti stolno računalo (npr. model HP nx8710w [028469]), međutim treba li vam to? Moja preporuka je, ukoliko trebate kućno računalo, uložite u kvalitetno stolno računalo (npr. model HGspot Fantasy [033543]) koje ćete godinama nadograđivati u skladu s vlastitim potrebama. A ukoliko trebate prijenosno računalo budući da često putujete, nosite posao sa sobom ili jednostavno želite ući u fancy društvo poslovnjaka, uložite u kvalitetniji prijenosnik (npr. model ACER Travelmate 5720G [029326]) ili još bolje subnotebook (npr. model Toshiba Portege R50-10U [032171]) koji će vam pružiti najbolje osobine prijenosnika i omogućiti vam da postanete uistinu prava faca.


Post je objavljen 15.04.2008. u 13:04 sati.