Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

DORH i policija odgovorni su za korupciju

Krivci za korupciju u Hrvatskoj su državno odvjetništvo i policija. Krivi su jer ne poduzimaju ništa u sprječavanju korupcije ako ne dobiju prijavu od građana. Da je tome tako svjedoči niz primjera. Recimo oglasi u novinama gdje se oglašavaju razni brzi gotovinski krediti koji su posve protuzakoniti. Ili primjer kojeg su istražili novinari Jutarnjeg lista, gdje su se javili na oglas koji nudi požurnice preko veze za 2000 kn.

Ili primjer jučerašnje Latinice gdje su se još jednom javno izrekle optužbe na račun Ive Sanadera da se on vratio u Hrvatsku bez novaca i da sve što je stekao od svojeg povratka do danas ne odgovara visini njegovih ukupnih prihoda. Nije to bilo prvi put da se govori o imovini Ive Sanadera. Čak se o tome pisalo i na ovome blogu. Slično je i s imovinom Milana Bandića koja je u velikom nerazmjeru u odnosu na njegove prihode. I o tome se pisalo puno, pa čak i na ovome blogu.

I koji je konačni rezultat? Ništa… jedno veliko ništa. Policija se pravi mutava, a državno odvjetništvo ni da mrdne malim prstom. Svi se prave da to nije njihov posao jer nitko nije podigao prijavu. Dakle ako nitko ne podigne prijavu, nema potrebe niti istraživati. Država očito očekuje od građana da sami vode istrage, nađu dokaze i onda kad sve riješe slučaj jednostavno predaju policiji ili državnom odvjetništvu.

Kao recimo što je to bilo u akciji Maestro, gdje je USKOK-ov pouzdanik odradio posao za sve, da bi nakon toga policija i ostali predstavnici pravne države kao paradni konji ušetali u HFP i sazvali presicu gdje su se pohvalili svojim radom. Godinu dana kasnije, glavni svjedok i USKOK-ov pouzdanik kojeg navodno država štiti, izložen je prijetnjama i zastrašivanju, a državni odvjetnik Mladen Bajić nonšalantno izjavljuje da to nije problem državnog odvjetništva.

Ili da se možda prisjetimo najsvježijeg slučaja Mirjane Pukanić koja je protuzakonito završila u psihijatrijskoj bolnici, a da na kraju ispada da nitko nije kriv. Ministar zdravstva kaže da su u bolnici postupili po pravilima i da je tu sve čisto. Ministar policije, gle čuda, izjavljuje i da je policija postupila po pravilima i da je tu također sve u redu. Znači svi su postupili po pravilima, a žena je protuzakonito lišena slobode i završila u „ludari“. Takvo što bila je odlika komunističkog SSSR-a, Istočne Njemačke i sličnih zemalja iza željezne zavjese iz mračnog doba hladnog rata, a izgleda da se zadržalo i u navodno demokratskoj Hrvatskoj.

Post je objavljen 15.04.2008. u 09:37 sati.