Kus-kus
200 g kus-kusa (možete koristiti: bulgur, proso, quinou...)
400 ml vode
1/2 kocke za juhu ili 1/2 čajne žlice Vegete
1 žlica maslaca
Nadjev od povrća
600 g rajčica
400 g tikvica
1 zelena paprika
100 g kukuruza iz limenke
2 crvena luka
1 češanj češnjaka
2 žlice pirea od rajčice iz tube
1 čajna žlica origana
1 čajna žlica ružmarina
2 žlice peršinovog lišća
sol, papar, čili
Umak
200 ml vode
200 ml kiselog vrhnja
30 g maslaca
2 žlice brašna
100 g Feta sira (može i neki drugi)
sol, papar
muškatni oraščić, čili
Zakuhajte vodu zajedno s kockom ili Vegetom. Maknite sa štednjaka i dodajte maslac i kus-kus. Ostavitie poklopljeno 15 min.
Promiješajte vilicom.
(Na isti način vodom možete prelijati i bulgur.
Ako koristite proso ili quinou, kuhajte ih na laganoj vatri oko 25 min., po potrebi podlijte vodom.
Ako imate instant-proso, onda ga samo prelijte vodom kao što je opisano.)
Nasjeckajte obje vrste luka i papriku pa ih popržite na ulju.
Dodajte na kocke narezanu rajčicu (prije toga rajčicu možete preliti vrućom vodom i oguliti joj koru).
Kad zakuha dodajte pire od rajčice, nasjeckano peršinovo lišće, ružmarin i oregano.
Kuhajte 5 min pa dodajte na kockice narezanu tikvicu i kuhajte da tikvice omekšaju.
Na kraju umiješajte kukuruz šećerac. Začinite.
Za umak, maslac popržite pa dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte i vrhnje pomiješano s vodom i prokuhajte da se malo zgusne.
Maknite sa štednjaka pa dodajte zdrobljeni sir, sol, papar, čili i muškatni oraščić.
Vatrostalnu posudu namastite i redajte slojeve kus-kusa, smjese s povrćem i umaka sa sirom.
Završite slojem kus-kusa prelivenog umakom od sira.
Pecite 30 min na 200 stupnjeva.
*Recept se temelji na nekom receptu s interneta.
Recepti s kus-kusom, prosom, quinoom...
Mahune s prosom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Salata od kus kusa (ili bulgura ili prosa)
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Post je objavljen 15.04.2008. u 09:12 sati.