Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broco

Marketing

A ZVONA ZVONE LI ZVONEU potrazi za jednim tekstom, tražilicom kopajući utrobu svojih kompjutora pronađoh zabilješke iz 1997. Iako je od tada prošlo deset godina, držim da je tekst još uvijek aktualan za one koji vole povijest, odnosno arheologiju. Meni osobno, takvih tekstova nikada dosta, tim više što o ovome niste mogli baš puno pročitati. Pa, dopustite da vas malkice maltretiram arheološkim istraživanjima na lokaciji Gorica-Stranče u Hrvatskom primorju na potezu: Crikvenica-Tribalj-Grižane.
Bilo je ljeto 1997.kada sam vozeći pored negdašnjih naših zemalja mojih predaka zamijetio „tende“, lopate, ljude i grobove.

Image Hosted by ImageShack.us

foto: Skitač


U KAMENU POVIJEST PIŠE


STRANČE-SEMIČEVIĆI- Usmena predaja kako se uz rječicu Dubračinu, što se kod Crikvenice dva do tri kilometra dalje ulijeva u more, u jutarnjim satima čuju zvona, a u blizini nigdje crkve nema, te se u noćnim satima mogu sresti sablasti-prije je bila namijenjena kraćenju dugih primorskih zimskih noći no ozbiljnijoj pozornosti arheologa. No, kada je 1902. pravljena cesta uz Dubračinu građevinci su naišli na ljudske kosti što je već bio ozbiljniji mig arheolozima i istraživačima hrvatske povijesti. Ipak, iskopavanja su započela tek 1974. i s manjim ili duljim prekidima traju sve do danas. Za to vrijeme locirano je i istraženo 175 grobova koji potvrđuju da su u ovim krajevima Hrvati obitavali još prije od 8. stoljeća.
Kada se činilo da je groblje istraženo jedna slučajna sonda, ispod ceste prema samoj Dubračini, bila je pogodak " u sridu" tako da je tim Arheološkog odjela muzeja Hrvatskog primorja ovoga ljeta pronašao još devet grobova iz razdoblja polovice osmog do polovice devetog stoljeća, dakle iz vremena kada Hrvati još nisu bili pokršteni . Za ove grobove karakterističan je niz ritualnih činova iz paganskog razdoblja: polaganje keramičkih posuda uz glave ili noge pokojnika kao poputbina za zagrobni život. S druge strane, grobne rake zasute su ulomcima keramike što ukazuje i na drugi rituali čin koji se također vezuje uz poganski način ukopavanja mrtvih. Tu se radi o tzv. zagrobnoj gozbi na kojoj su nazočni razbijali keramičke posude, a krhotine posipali po grobu. - Istraživačka ekipa pronašla je još jedan ritualni čin, koji do sada nije uočen na ovom području: Na grobovima pokojnika paljena je vatra što je inače uočeno i na drugim starohrvatskim grobljima,posebice na području sjeverne Dalmacije.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

foto: Skitač

I dok ove hrvatske grobove iz paganskog razdoblja karakterizira uglavnom keramika, uporabni predmeti poput željeznih nožića i predmeta od kosti nepoznate namjene, ostruge franačkog tipološkog obilježja, kao i ogrlica od srebrnih zrna ukrašena filigranom i raznobojnim staklenim perlama (jedini nakit u grobovima iz paganskog razdoblja) u grobovima iz drugog horizonta koji datiraju iz doba pokrštavanja Hrvata od 9.do 11.stoljeća, pronađen je veći broj nakita koji daju jednu posebnu karakteristiku koja upućuje na samosvojnost ovoga starohrvatskog groblja u crikveničko-vinodolskoj dolini. Na nakitu se očituju raznolike kulturne oznake tako da biljeg ovome groblju daje upravo ta dalmatinska starohrvatska kultura . No, doduše u manjoj mjeri, prisutni su i nalazi bilogorske skupine s ishodištem na panonskom prostoru, a pojedini predmeti sadrže i bizantinske predaje.
-Bitno je za groblje u Gorici(Stranče) da su izdvojena dva sloja grobova,dva horizonta ukapanja koji su vremenski i kulturno različiti.-ističu arheolozi. Ovdje imamo jedan kontinuitet koji kazuje da su Hrvati u Vinodolosku dolinu stigli i prije osmog stoljeća . Ovo groblje posebno je značajno jer popunjava jednu prazninu u poznavanju materijalne kulture Hrvata na širokom prostoru između Dalmacije i Istre. Ovdje ima još starohrvatskih groblja koja nisu istražena, a u neposrednoj su blizini. Dva kilometra dalje, u okružju crkve sv. Marije u Triblju, još 1917. nađeni su starohrvatski grobovi, odnosno grobovi s nalazima, ali na žalost još do danas nisu istraženi.


Image Hosted by ImageShack.us

foto: Skitač

Post je objavljen 14.04.2008. u 21:43 sati.