Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Država kriva za inflaciju? Slučaj pšenica

psenicaO inflaciji se u posljednjih par mjeseci napisalo tisuće i tisuće redaka. I ja sam toj temi posvetio dnevnik (pored još jednog dnevnika u kojem sam pisao o tome kako je mene osobno najviše pogodila inflacija), u kojem sam konstatirao da najveći inflatorni pritisak proizvodi cijena hrane, za koju je prvenstveno kriva država, između ostalog zbog loše poljoprivredne politike i još važnije, nepostojeće suvisle politike gospodarenja robnim rezervama.

Kritike na tezu postavljenu u tom dnevniku su uglavnom išle po liniji - "što država ima petljati po robnim rezervama i umjetno kontrolirati cijenu poljoprivrednih proizvoda, pa ne živimo u socijalizmu i planskoj privredi". No ovih je dana država jasno i glasno demonstrirala svoju ODGOVORNOST i NESPOSOBNOST.

Kako piše u subotnjem izdanju Jutarnjeg lista, Hrvatska u ovom trenutku uvozi 100 000 tona pšenice kako bi pokrila manjkove do nove žetve. Treba napomenuti da se ovih 100 000 tona uvozi po cijeni od 250 eura po toni, dok smo prošle godine izvezli 400 000 tona pšenice po cijeni od 100 eura po toni, od čega je 200 000 tona izvezeno iz robnih rezervi.

Dakle, država je u ovih par mjeseci direktno proizvela poskupljenje pšenice na domaćem tržištu od 150%!

Suvisla politika bi državnih 200 000 tona sačuvala u robnim rezervama, tako bi danas imala 100 000 tona za svoje potrebe, a preostalih 100 000 tona bi mogla izvesti i pri tome zaraditi 25 milijuna eura. Za razliku od toga, naši političari su izvezli 200 000 tona tada, pa uvezli 100 000 tona sada, i pritom ostvarili gubitak od 5 milijuna eura!

I onda me netko pita za neobrazovane mase koje ne znaju donositi ispravne odluke, i za cijenu referenduma.... Come'on, zar postoji neobrazovana masa koja moze donositi gore odluke od ovih koje donosi obrazovana elita?!?

Naravno tu ima jedna grickalica za mozak - zašto bi, pobogu, vlast izvozila pšenicu krajem prošle godine, pa ponovno uvozila početkom ove godine pod tako nepovoljnim uvjetima? Zar im je novac krajem godine uistinu toliko jako trebao? Možda se odgovor krije u pojmovima "50 milijuna kuna + PDV" ili pak "predizbornih 70 milijuna kuna". Ja ne znam, ali je definitivno nešto trulo u državi... Hrvatskoj.


Preneseno s POLLitika.com

Post je objavljen 14.04.2008. u 10:07 sati.