Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smirjam

Marketing

Nedjelja Dobroga Pastira

..................................

Papina poruka za 45. svjetski dan molitve za zvanja

PASTIR I ČUVAR DUŠA KOJI DJELUJE PO SLJEDBENICIMA DUHOVNIH ZVANJA
Na ovu nedjelju u sve liturgijske godine čitamo kao evanđelje dio Isusova govora iz Iv 10. Tu se o Blagdanu posvete hrane Isus predstavio kao dobri pastir kojega ovce poznaju. On za ovce polaže svoj život i ovce za njim idu. U zbornoj molitvi prosimo da stado vjernika, makar skromno, prispije onamo kamo ga predvodi hrabri Pastir. U popričesnoj je dobrim pastirom nazvan Otac nebeski, a svi krštenici nazvani su "stadom otkupljenim dragocjenom krvlju" Božjeg Sina. U toj je molitvi izražena i prošnja da Bog kao dobri pastir vodi vjerničko stado na vječne pašnjake. Ove molitve razrađuju biblijsku sliku o Bogu kao pastiru naroda. U stočarskoj civilizaciji, kad su ljudi selili za stokom radi traženja ispaše, bila je vrlo snažna slika o Bogu kao pastiru koji hrani i brani svoje vjerničko stado. Vladari su u stara vremena također nazivani pastirima svoga naroda, ukoliko su svoju službu obavljali na dobro svih državljana jamčeći red, pravdu i zaštitu od stranih okupatora. Vjerski poglavari također su u SZ nazivani pastirima Božjeg naroda, zato što su u Božje ime sabirali narod na bogoslužje, riječ Božju čitali i tumačili te upravljali vjerničkom zajednicom u pojedinom narodu. U takvoj starozavjetnoj sredini povijesni slušatelji razumjeli su vrlo dobro što Isus hoće reći kad sebe zove dobrim pastirom koji polaže život za ovce.
Papa Pavao VI., u vremenu nakon Drugoga vatikanskog sabora, predložio je da mi katolici na nedjelju Isusa dobrog pastira slavimo međunarodni dan duhovnih zvanja. To je zgoda kad papa upućuje pisanu poruku vjernicima opće Crkve s poticajima na molitvu za duhovna zvanja. Godine 1990. Ivan Pavao II. naglašava važnost duhovnog života kod mladih, da bi klica zvanja mogla isklijati i sazrijevati: "Stoga pozivam kršćanske odgojitelje - roditelje, učitelje, katehete, voditelje kršćanskih skupina te vodstva društava i pokreta - da se svim silama zauzmu kako bi djeca i mladi dobivali stalan i brižljiv uvod u razvijanje sjemena božanskog života, koje su kao dar primili na krštenju. U cjelokupnom odgojiteljskom zauzimanju duhovni život treba uvijek biti na prvome mjestu."
Dok se danas zahvalno okupljamo oko Isusa dobrog pastira, molimo za one po kojima on svoju pastirsku brigu vrši u današnjoj Crkvi i svijetu - za svećenike, redovnike, redovnice kao i za mladiće i djevojke koji se spremaju na duhovno zvanje.


......................................................................Duhovna zvanja

Reče im Isus: Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!
Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.

/Mk 1, 17-18/
....................Image Hosted by ImageShack.us


Isuse, dobri Pastiru,
daj svojoj Crkvi novih duhovnih zvanja - svetih svećenika,
koji će Tvoj narod voditi sigurnim putem,
da bude zaštićen od svake protivštine i zablude,
te se svi jednoga dana nađemo kod tebe u nebeskome kraljevstvu.
Amen!

...................................................................Image Hosted by ImageShack.us


Molitva pape Ivana Pavla II. za duhovna zvanja
Gospodine Isuse, Dobri Pastiru, koji si darovao svoj život da bi svi imali život, podaj i nama vjerničkoj zajednici prosutoj po cijelom svijetu, puninu toga života i daj da postanemo sposobni svjedočiti ga i drugima naviještati.
Gospodine Isuse, podaj puninu svoga života svim osobama koje su Tebi posvećene, posvećene službi Crkve, nek budu radosne u svom darivanju, neumorne u svom služenju, velikodušne u svojoj žrtvi; i njihov primjer neka otvara druga srca da poslušaju i slijede Tvoj poziv.
Gospodine Isuse, podaj puninu svoga života kršćanskim obiteljima, da budu žarke u vjeri i u crkvenom služenju, te da pospješuju tako nastanak i razvoj novih posvećenih zvanja.
Gospodine Isuse, podaj puninu svog života svim ljudima, naročito mladićima i djevojkama koje pozivaš u svoju službu; prosvijetli ih kod izbora; podrži ih u vjernosti; učini da budu hrabri i spremni darovati svoj život po Tvom primjeru, da bi drugi imali život.

***********Image Hosted by ImageShack.us


...
Nedjelja je Dobroga pastira i dan molitve za duhovna zvanja ...
Crkvi trebaju revni biskupi, svećenici, redovnici i redovnice.
A oni niču iz dobrih kršćanskih obitelji, obitelji vjernih Bogu, obitelji koje su spremne na odgovornost i žrtvu, koji svoje kršćanstvo žive radosno i tako odgajaju svoju djecu.
Dakle, prije svega, trebaju nam svećenici ...
Sretan i radostan svećenik privlači. A koliko tek mora oduševiti onaj tko za svoje zvanje i poslanje dadne svoj život.
Eto što ljude privlači: osobno svjedočanstvo i uvjerenje koje se potvrđuje primjerom vlastitoga života.
Stoga ponajprije valja postojeća zvanja, i roditelje i svećenike, učvrstiti u oduševljenju i vjernosti, a to će onda doprinijeti buđenju novih, budućih zvanja
Kako moliti za zvanja?
Mi najčešće činimo općenito. A dobro bi bilo moliti i za sasvim konkretne osobe s kojima smo došli u poseban dodir. To molitvi daje bliskost i osobnu notu. Da svaki katolik moli za svećenike, žive i pokojne, s kojima se osobno susretao i susreće i od kojih je primao svete sakramente. Predivno je sjetiti se u molitvi svećenika koji nas je krstio, koji nas je prvi put ispovjedio i pričestio, svih onih koji me i dan-danas ispovijedaju i pričešćuju, za biskupa koji me je krizmao, za onoga tko me je vjenčao, za onoga tko mi je dao bolesničko pomazanje.
S druge pak strane bilo bi dobro da svećenik moli za sve one koje je bilo kada krstio, ispovjedio, pričestio, vjenčao, kao bolesnika opremio, za sve pokojne kojima je sprovod vodio, za sve koje je poučavao i propovijedao im, navješćujući im Radosnu vijest usmeno ili pisanim putem.
Dakako da će vjernici određene župe moliti za svoje svećenike: župnike, kapelane, za svoje časne sestre koje djeluju u župi,
da će roditelji i rodbina moliti posebno za svoju djecu i rođake u duhovnim zvanjima, što se najčešće i čini.
Koliko bi se takvom molitvom osoba povezalo!
Eto divnoga molitvenog umreženja, duhovnoga interneta posebne vrste.
Ako Bog posve ispuni svećenika, redovnika, redovnicu, onda oni imaju snage svjedočiti svoj svećenički ili redovnički identitet, živjeti svoje zvanje radosno. A takav onda privlači i oduševljava. Na primjeru sretnih svećenika i redovnika mladi će najbolje vidjeti da je to moguće ostvariti. To je, uz Božji poziv, najbolja promidžba duhovnih zvanja. A da bi uslijedio i Božji poziv i odziv mladih ljudi, potrebna je molitva, i to ustrajna.
A kako je drugačije blagopokojni papa Ivan Pavao II. i kao starac tako snažno privlačio mlade? Pravi uzori uvijek oduševljavaju i privlače.


*****




Post je objavljen 13.04.2008. u 19:24 sati.