Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

AI: Još nije riješen slučaj ubojstva haškog svjedoka Milana Levara



GLAVNA TAJNICA AMNESTY INTERNATIONALA IRENE KAHN ZAVRŠILA POSJET HRVATSKOJ
Zaštita svjedoka poseban problem

ZAGREB – Po završetku svog posjeta Hrvatskoj, glavna tajnica Amnesty Internationala (AI) Irene Kahn ocijenila je da u Hrvatskoj još uvijek postoje veliki nedostaci u procesuiranju ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine, posebno onih za koje su odgovorne hrvatske postrojbe.
– Slučajevima se pristupa selektivno, lokalne vlasti odgovorne za procesuiranje zločina pokazuju inerciju, apatiju i nedostatak interesa, odnosno u određenim stvarima i politički interes da se zločini ne procesuiraju, kazala je Irene Kahn.

Kao poseban problem Kahn je istaknula i zaštitu svjedoka. Informirana je o onom što država poduzima po tom pitanju, ali je podsjetila da hrvatske vlasti još nisu riješile važan slučaj ubojstva haškog svjedoka Milana Levara.
Svoje dojmove iz Hrvatske Kahn će prenijeti dužnosnicima EU, između ostalih i povjereniku za proširenje Ollieju Rehnu i glavnom tajniku Vijeća EU Javieru Solani. Od njih će tražiti da EU nastaviti inzistirati na procesuiranju ratnih zločina jer smatra da je to važno za stabilnost u regiji.

Sergej Abramov, Novi list, 12.4.2008


Glavna tajnica AI-a Irene Kahn udahnula je novu nadu da će se doći do počinitelja i naručitelja ubojstva Milana Levara, što bi ohrabrilo sve druge časne svjedoke koji bi pred sudovima i u medijima bili spremni iznositi istinu o ratnim zločinima. Naravno, bilo bi to ohrabrenje i za sve druge "zvizdače" koji upozoravaju na kriminal i korupciju.

Film koji će Irene Kahn sa suradnicima prikazati u Bruxellesu nosi znakovit naslov: CROATIA: A WALL OF SILENCE. A shvate li europski dužnosnici ozbiljno poruke toga filma postoje izgledne šanse da se taj "zid probije".

P.S. Čestitam Sandri Benčić na hrabrosti u sučeljavnju s Ivom Pukanićem u Otvorenom, a Babama i HHO-u na prvoj bitki koju su dobili za Mirjanu Jusup Pukanić.


Post je objavljen 12.04.2008. u 10:47 sati.