Tijesto
200 g margarina
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
4 jaja
300 g brašna
25 g kakaa
1 prašak za pecivo
100 g naribane čokolade za kuhanje
300 g hladnog pudinga od čokolade (300 ml mlijeka, 1 žlica šećera, pola paketića praška za puding od čokolade)
+
2 žlice ruma
Krema
10 listova bijele želatine
75 g šećera
30 g kakaa
400 ml mlijeka
75 ml ruma
500 g biljnog šlaga (slatkog vrhnja)
Ukrašavanje
80 g čokolade za kuhanje
Za tijesto, na najvećoj brzini izmiksajte margarin da bude kremast. Poatupno dodavajte šećer, vanilin šećer i sol. Miksajte da dobijete kremastu smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje, nakon dodavanja svakog jajeta miksajte pola minute.
Pomiješajte brašno s kakaom i praškom pa ih prosijte u smjesu od jaja u dva navrata, miksajte na srednjoj brzini.
Na kraju umiješajte naribanu čokoladu i hladni puding.
*Od 300 ml mlijeka oduzmite 4 žlice, i pomiješajte ih sa šećerom i praškom za puding. Ostatak mlijeka zakuhajte, dodajte pripremljenu smjesu i skuhajte puding. Ostavite puding da se sasvim ohladi u hladnjaku (možete ga pripremiti dan ranije).
Lim (30 cm x 40 cm) namastite i pobrašnite pa u njega rasporedite smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva oko 25 min.
Pečeno tijesto ostavite da se ohladi.
Za kremu, želatinu prelijte vodom. U loncu pomiješajte šećer s kakaom pa postupno dodajte mlijeko, stalno miješajući pjenjačom.
Stavite na štednjak i zakuhajte. Tekućinu odmah prelijte u posudu za miksanje i dodajte ocijeđenu želatinu. Lagano miješajte pjenjačom ili kuhačom da se želatina rastopi.
Dodajte rum i ostavite na hladnom 30-60 min.
Izmiksajte šlag i pomiješajte ga s ohlađenom tekućinom kad se počne stvrdnjavati.
Ohlađeno tijesto natopite s 2 žlice ruma i premažite kremom.
Stavite u hladnjak da se krema stvrdne.
Ukrasite nasjeckanom čokoladom.
*Recept je iz kuharice Čokoladni kolači, Dr. Oetker Verlag KG, Bielefeld, 2008.
Post je objavljen 12.04.2008. u 09:59 sati.