Za knedle
350 g brašna
pola kocke svježeg kvasca
100 g margarina
1 jaje
oko 180 ml mlijeka
50 g šećera
1 vanilin šećer
Za kuhanje
250 ml mlijeka
40 g margarina
prstohvat soli
50 g šećera
Zagrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac, promiješajte da se kvasac rastopi.
Pokrijte smjesu i ostavite 15 min na toplom.
Margarin rastopite i ohladite da bude mlak.
U zdjelu prosijte brašno pa dodajte smjesu od kvasca, vanilin šećer, margarin i jaje. Mijesite oko 8 min, po potrebi dodajte brašno.
Oblikujte tijesto u kuglu, pospite brašnom i ostavite na toplom 45-60 min.
Onda tijesto podijelite na 10ak komada i oblikujte kugle (knedle). Ostavite ih na toplom 20 minuta.
U dovoljno širok i visok lonac ulijte mlijeko, pa dodajte šećer, sol i listiće margarina. Zagrijte da se margarin rastopi pa ostavite da se ohladi (da bude mlako).
U lonac složite knedle (nemojte ih složiti jednu preblizu drugoj).
Lonac poklopite i stavite na štednjak na najslabiju temperaturu. Kuhajte 15-20 min.
Za vrijeme kuhanja nemojte skidati poklopac da knedle ne bi splasnule.
Ako za vrijeme kuhanja para podiže poklopac, opteretite ga nečim, jer bi se inače knedle mogle spustiti (splasnuti).
Ako nemate dovoljno velik lonac da sve knedle kuhate odjednom, možete ih kuhati na dva puta. Nakon prvog kuhanja lonac operite. Svaki put u lonac stavite polovicu od navedene količine mlijeka, margarina i šećera.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Burda Moden, 1/1977.
Knedle možete poslužiti s Umakom od vanilije ili Umakom od vanilije (bez škroba)
Umak servirajte hladan uz tople knedle.
Uz knedle možete poslužiti i
Voćni med
100 ml livadnog meda
50 ml voćnog sirupa (sok za slaganje s vodom), npr. od maline
svježe iscijeđeni limunov sok
Pomiješajte med sa sirupom, pa prema ukusu dodajte limunov sok.
Knedle idu i uz
Suho voće na sirupu
500 g suhog voća (ananas, papaja, mango, brusnice, marečice…)
250 ml vode
1 štapić cimeta
1 Zitroback (suha limunova kora), može i svježe naribana kora
50 g šećera
U lonac stavite oprano, na komade narezano suho voće i sve ostale sastojke. Kuhajte napola pokriveno, na laganoj vatri oko 20 min.
Ostavite da se ohladi i poslužite hladno uz tople knedle.
*Recept je iz časopisa Burda Moden, 1/1977.
Post je objavljen 12.04.2008. u 09:31 sati.