Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Hrpica blitve

Po drugi put u životu sam u Koprivnici; prvi put, pred neke dvije godine, je bilo mrzlo i vjetrovito, sada je prekrasno, ljepše i toplije nego kod mene doma.

Trenutno imam za priopćiti samo jednu zgodu: doživio sam kulturološki šok u Koprivnici, prigodom turističkog obilaska gradske tržnice. Lunjam naime između štandova, profesionalnom deformacijom vođen gledam i uspoređujem cijene, i zapne mi za oko kartončić na hrpici blitve: piše - 5 kuna. Fijuuu, pomislim, kako je tu dobro, pa kod nas je blitva 12 kuna kilo. Opet šetam gore, šetam dole, i nekako mi se prečesto taj kartončić s cijenom od 5 kuna pojavljuje, em na salati, em na špinatu, čak i na matovilcu; ne može biti, pa matovilac kod nas zna narasti i na 40-50 kuna za kilo; ako je ovo ovdje istina, ja se selim!

No, došao sam i do jednog štanda gdje kartončić na blitvi uz izgleda već ustaljenih 5 kuna ima i dodatnu naznaku: piše - hrpica. Susjedni štand ima čak i natpis "sve po 5 kuna", a po njemu su rasprostrte hrpice vrlo različitog povrća. Aaaaaa, sine mi, pa nije onda cijena 5 kuna za kilo, nego pet kuna za hrpicu! To bitno mijenja stvar. Pitam kumicu koliko blitve, težinski, ima u toj hrpici, a veli ona da ne zna, da nikad nije vagala, da ona to - otprilike. Zašto ne, dokle god su kupci tih hrpica zadovoljni. Po mojoj procjeni, odoka, u toj hrpici blitve ima jedna dvadesetak deka, ako i toliko. Znači da bi kila blitve koštala... 25 kuna! Dvostruko više nego kod nas! Ipak se ne selim :-)

I tako, odoh s koprivničke tržnice obogaćen za jednu novu spoznaju: u nas se poljoprivredni proizvodi trže i kroz mjerne jedinice zvane "hrpice". Kad žena muža pošalje na plac i naputi ga da joj kupi hrpicu ovoga, hrpicu onoga, to u Koprivnici dakle nipošto nije figurativno, već vrlo egzaktno.

Sjajno!

P. S. Nisam uspio naći internet-cafe u Koprivnici, ali su me uputili u Gradsku knjižnicu. Osim što je knjižnica jako lijepa, u njoj je ugodno i toplo, a knjižničarke izuzetno ljubazne i susretljive, namjernici ili turisti poput mene mogu u knjižnici (u prostoru na drugom katu) koristiti internet do sat vremena besplatno.

Još jednom sjajno!

Žao mi je samo što ovog puta vjerojatno neću stići posjetiti gradski bazen, inače genijalno mjesto. Blago Koprivničanima!



Post je objavljen 11.04.2008. u 12:16 sati.