Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tennant

Marketing

Grmljavina

"A threat of distant thunder..."
"I hear the thunder crashing, the sky is dark
and now a storm is breaking within my heart"
(Pet Shop Boys- Neil Tennant/Chris Lowe, "Domino Dancing")
Mjesto radnje:Zadar
Vrijeme radnje:kolovoz 2007.godine
Dan je bio sunčan, no negdje oko 13 sati se naoblačilo i malo po malo počinjala je grmljavina. Postoje razna upozorenja za takve situacije, između ostalog upozorava se da se ne smije koristiti telefon i mobitel.
Mnogobrojni turisti za to nisu marili, njih desetak kao hipnotizirani stajali su na zadarskoj rivi s mobitelima ili fotoaparatima u nastojanju da se trenutak bljeska munje poklopi s stiskanjem njihovih spomenutih uređaja odnosno nastojali su snimiti bljesak munje. Bio je to zanimljiv prizor, to njihovo nastojanje, ta njihova hipnotiziranost.
Razna su upozorenja kako izbjeći udar groma: ne nalaziti se na otvorenom prostoru ili plivati; u zidanom objektu ne stajati pokraj prozora te otvorenih vrata ili metalnih stupova odnosno predmeta kao što su slavine te utičnice i električni prekidači; ne tuširati se, prati rublje ili posuđe. Zastrašujuće zvuči da je onaj tko čuje gramljavinu dovoljno blizu da ga grom udari. Ako se stoji u velikoj skupini ljudi, opasnost je da u slučaju udara groma grom zahvati više osoba. Dakle, puno toga valja izbjegavati prilikom grmljavine (izbjegavati i nošenje metalnih predmeta!), a zanimljivo je da je automobil sigurno sklonište.
Otišao sam malo dalje, zatekao 4 simpatične turistice, a zatim su svi počeli nestajati budući da je počela kiša.
Na kraju sam završio ispod jedne volte, zajedno sa dosta turista. Bilo je Slovenaca, Mađara i tko zna kojih još turista. Nisu se međusobno razumjeli, no svi su se manje- više nasmijali prilikom smiješnih situacija koje su se događale u sat ili dva koliko je trajalo sklanjanje od kiše.
A nakon kiše dolazi sunce, pa je tako bilo i ovaj put. Sunce je zasjalo dok je kiša još padala, a zatim je kiša potpuno prestala.

Post je objavljen 10.04.2008. u 18:51 sati.