Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Svi znaju da Hrvatska neće u EU 2011., ali nitko to ne želi priznati

Ovih dana svjedoci smo još jednog igrokaza. Ovog puta režija je HDZ i Ivo Sanader u suradnji s EU komisijom. Koliko god zvučalo nekima nevjerojatno da se EU upušta u igrokaze, događaji govore drukčije. Sve je počelo s famoznom primjenom ZERP-a kada su Slovenija i Italija iz jednog potpuno nebitnog pitanja za EU stvorili pitanje prvorazrednog značaja, skoro pa da je to bilo biti ili ne biti za EU. Formalno, nitko nam nije branio provedbu ZERP-a, niti je itko prijetio nekim međunarodno neprihvatljivim pritiscima. Jedini pritisak je bio obustavljanje pregovora s EU o pridruživanju, a to ne spada u odnose kojima se UN bavi.

Uglavnom, prvo su nas nekoliko mjeseci iz HDZ-a uvjeravali da pregovori nisu blokirani, da bi se nakon par mjeseci ispostavilo upravo to da su pregovori bili blokirani sve do trenutka kad HDZ nije kapitulirao pred EU birokracijom i odlučio da ćemo se slijedećih nekoliko godina dobrovoljno odricati po 200 milijuna eura u zamjenu za nastavak pregovora s EU. Kao nagradu za takav velikodušan poklon, prvenstveno talijanima, Ivo Sanader dobio je pomoćnike iz EU u igrokazu zvanom Hrvatska u EU 2011. Tako ovih dana slušamo o ubrzanju pregovora, ubacivanjima u petu brzinu, otvaranjima novih poglavlja i svakakvim drugim ne baš previše razumljivim pojmovima koji lijepo zvuče. Btw. da li se itko sjeća Ive Sanadera iz 2004. kada je obećavao da ćemo u EU biti 2008?

U zbilji, sve se svodi na to da ćemo slijedećih nekoliko mjeseci slušati kako pregovori napreduju, kako se otvaraju poglavlja (iako oni koji bi trebali znati nemaju pojma koja će se poglavlja otvoriti) i slično. No problem je što je malo koje poglavlje zatvoreno, a ona najkritičnija nisu ni otvorena. U protekle četiri godine Sabor nije donio ni polovicu potrebnih zakona, a sad se govori da će se u nekoliko mjeseci odraditi posao za kojeg treba minimalno dvije godine. Reforma pravosuđa stala je s odlaskom Vesne Škare Ožbolt iz ministarstva pravosuđa. Dolaskom Ane Lovrin čvrsto stoji tamo gdje je bila i prije dvije godine. Zar netko očekuje da će najnesposobnija ministrica pravosuđa u povijesti Hrvatske u dva mjeseca provesti reforme koje nije bila u stanju provesti u protekle dvije godine?

Naravno da je takvo što nemoguće, a toga su itekako svjesni u HDZ-u, ali i u EU i upravo zato EU s lakoćom prihvaća sudjelovati u igrokazu, jer ima osiguranu izlaznu strategiju iz ove kaše. Hrvatska neće napraviti sve potrebne reforme niti donijeti sve potrebne zakone niti zatvoriti sva poglavlja jer to jednostavno ne može, a EU birokrati će tada mirno hladno poručiti da su oni svoj dio posla obavili, ali da je Hrvatska zakazala te da je tako još jednom pokazala da nije spremna za EU.

Ovakvim tempom i s ovakvim „stručnim“ kadrom kakvim danas raspolaže Hrvatska politička elita, ako budemo spremni za ulazak u EU 2013, možemo si gladit bradu. Sve ostalo bilo bi na granici čuda, osim ako iz EU ne promijene ploču pa odluče spustiti kriterije na nivo kakve su imali Bugarska i Rumunjska. Idemo dalje, do slijedeće grabe.

Post je objavljen 10.04.2008. u 09:10 sati.