Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broco

Marketing

Povratak Rodana

Divani o rodama, labudovima, lovcima

Evo, na ovom „štoku“ sve piše. Mužjak se vraća točno u dan. Može fulat sat-dva, ali vozi po redu vožnje k'o japanske željeznice – govorio je Stjepan Vokić domar u OŠ Brodski Varoš dok smo, negdje pred Badnjak, sjedili u dvorišnoj zgradi. Društvo su nam pravile roda Malena, dva mlada labuda i nekoliko gusaka.
- Svatko od njih ima svoju priču. Malenu su mi proslavio tako da nema valjda novina i TV kuća koje nisu pisale i snimale filmiće o njoj. Snimali su Mađari, Talijani, Austrijanci, sve naše Tv postaje… - kazuje Stjepan pogledavajući na Malenu koja je, smještena na najvišem mjestu u napravljenom gnijezdu, naginjala glavu čas lijevo čas desno kao da kontrolira što govori. Davno slomljeno krilo, tužna i ružna uspomena od talijanskih lovaca koji su je prije 15-ak godina u sprezi s domaćim obogaljili negdje u kobaškim utvajima - beživotno je visjelo. Dugi crveni kljun s vremena je na vrijeme zaklepetao iskazujući odobravanje na Stjepanovu besjedu. Odjednom je zalamatala drugim krilom i spustila se među labudove i guske.
- E, vidiš, ova dva mlada labuda pokupio sam jesenas na brodskim ribnjacima nakon što su im lovci pobili roditelje. Ma, što gledaš? Pucaju k'o ludi po ribnjacima gađajući sve što se kreće. Pogotovo jedan brodski tajkun što drži neku točionicu. Snimio sam ih, prijavio policiji-ali ništa. Čovjek voli pucati, ubijati. Eto, tablu br. 18 su opustjeli. Više nema ptica. Čak i ni žaba. Pripitomio sam jednu žablju obitelj, koju sam svakodnevno hranio i koja me je dočekivala na određenom mjestu. Odjednom-nema ih više. Pucali klinci. Ma, ne trebaju im ptice. Samo pucaju radi ubijanja. I tako ih ostavljaju. Od nadležnih nitko ne trza. Neće valjda da se zamjeraju. Pa to su djeca koju su očevi, hibridna gospoda, naučila na pucanje i ubijanje.
-Jebiga, Stipa, s tim pričama samo mi dižeš tlak. Barem da je nešto drugo. Nego, imaš li ti što ljepše za ispričat.
- A, što? Evo vidiš da im je dobro. Vani je zima, ovdi je toplo. Ložim im cilu zimu ovu peć koju sam zaštitio da se netko od njih ne opeče. Vidiš labudove, imaju svoj bazenčić, brčkaju se, društvo im prave ove guske. Malena gleda, čeka da im sa Save donesem ribu. E, baš sam noćas pec'o na šlepu. Smrz'o sam se k'o ona stvar. Do pol tri sam pec'o i u'vatio sam 30-40 kila ribe. Sad grize k'o luda. Evo, ovu kantu sam spremio za tebe. A i ovo stolno s Hvara nije loše. A? Grije, jel'. A ova moja roda s kojom se družim već 15 godina, polako postaje nestrpljiva jer će se njen rodan vratiti u ožujku. I, ko što sam rek'o, točno u sat.

Image Hosted by ImageShack.us


0 0 0

21. ožujka 2008. Uzalud je Stipa nastojao utjerati Malenu u zagrijanu prostoriju. Nije željela ući, već je nervozno šetala po dvorištu.
- Hajde mala, za dva dana stići će tvoj rodan. Što si se unervozila? – govorio je, nastojeći ju uvući u njeno zimsko obitavalište. Nije se dala.
Odjednom su se na nebu pojavile dvije siluete roda. Dva rodana letjela su iznad gnijezda iznad kojeg su napravila dva kruga. Nakon drugog kruga jedan se odvojio i nastavio svoj put ka zapadu, dok je drugi, kao pravi gazda, samouvjereno sletio u gnijezdo do kojeg se već pomoću „uzletne piste“ koju je Stipa naopravio, popela Malena.
- Taj susret je trebalo vidjeti. Eto, gledam to već sedam godina, ali sam i ovoga puta opet zaplakao gledajući, vidjevši, osjećajući njenu sreću. Vidiš, stigao je dva dana ranije što nikada nije činio. Očito su ove klimatske promijene utjecale i na ptice. A Malena je to znala. Vražje žensko, osjeti mužjaka kad kreće iz Afrike. – smijulji se zadovoljno Stipa.
Malena i Rodan su ponovo na okupu. Ponovo će se snubiti, ljubiti, klepetati dugim kljunovima, perje će frcati na sve strane, a na ljeto iz tri ili četiri jajeta izleći se mlade rode koje će Rodan učiti letjeti jer to Malena ne može. Bit će sretni do jeseni sve dok mužjak ponovo ne odvede mlade na jug. A Malena će ostati zimovati i tugovati u Stipinoj dvorišnoj zgradi, uz Magmu i pet šest prostornih metara drva koliko Stipa utroši na grijanje. Do idućeg proljeća.
Posljednja vijest 16. travnja 2008. Neblaka mu al se praši kod Stipe. Malena je danas snijela PETO jaje.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 09.04.2008. u 12:55 sati.