Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RASNI KONJI PRVI PUT NA BJELOVARSKOM SAJMU




ŽIG KAO ZNAK TRAJNO ODABRANOG PASTUHA

.
Na 11. Međunarodnom proljetnom Bjelovarskom sajmu koj se od 28.3 – 30. 3. održao u Gudovcu, na kome je događanje vezano za stoku samo aukcija rasplodnih junica, započela je jedna nova aktivnost vezana za konje. U organizaciji Hrvatskog stočarskog centra i mr. Mate Čačića bili su posjetiteljima prvi puta pokazani konji pastuhi, hrvatski hladnokrvnjaki koji su odabrani za uzgoj.

Na Bjelovarski sajam je došlo 56 pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka, koji su već prethodno bili ocijenjeni od kojih je komisija na licu mjesta odabrala 13 i koji su tom prilikom na lijevoj strani vrata dobili žig sa stelicom, što je znak trajno odabranog pastuha.

Prema riječima mr. Čačića žigovanje, kao označavanje konja krenulo je u RH 2007. ali ovo je po prvi puta žigovanje u vrat kao označavanje trajno odabranog pastuha. Žig potvrđuje ne samo da je to konj s čistim rodovnikom već i njegov status uzgoja konja.

Mr. Mato Čačić voditelj uzgojnog programa konjogojstva u Hrvatskom stočarskom centru ima afirmativne planove s uzgojem konja i konjogojstva u RH . O tome ću pisati slijedom događanja.


Post je objavljen 08.04.2008. u 09:30 sati.