Torta
225 g margarina
200 g šećera
6 jaja
1 paketić limunove kore (Zitroback) ili naribana kora neprskanog limuna
80 ml mlijeka
125 g brašna
1 prosijani prašak za pecivo
1 vrećica praška za puding od čokolade
100 g naribane čokolade za kuhanje
1 čajna žlica prosijanog cimeta
3 žlice limunovog soka
3 banane
250 g kokosovog brašna
+
voćni sok ili rum za natapanje biskvita
+
oko 220 g «egzotičnog» pekmeza (npr. od naranče, ananasa, …), ali umjesto pekmeza možete upotrijebiti i npr. Nutellu (to torti daje poseban okus)
Premaz
200 ml hladne vode
100 g šećera
50 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
200 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova
3 žlice kokosovog brašna za ukras
Za tortu, margarin i šećer miksajte da se šećer potpuno otopi (ako stavite šećer u prahu prije je gotovo).
Umiksajte jedno, po jedno, jaje.
Dodajte limunovu koricu i mlijeko.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, praškom za puding, naribanom čokoladom, cimetom i naizmjence, sa žlicom limunovog soka, postupno umiješajte u smjesu od jaja.
Banane ogulite, narežite na kockice i nakapajte ih s dvije žlice limunovog soka. Zajedno s kokosovim mrvicama kuhačom ih umiješajte u gornju smjesu.
Kalup (promjera 22 ili 24 ili 26 cm) namastite i pobrašnite pa u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
Pecite 60-90 min na 160-180 stupnjeva, ako odozgo jako potamni, prekrijte aluminijskom folijom.
Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Potom ju izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno (da dobijete tri kore).
Svaku koru prelijte s 3-4 žlice voćnog soka ili ruma (ili pomiješajte sok s rumom).
Jednu koru premažite pekmezom, na nju stavite drugu koru, i nju premažite pekmezom i poklopite trećom korom. Zadnju koru odozgo tanko premažite pekmezom.
Za premaz, u lonac stavite vodu i šećer i zagrijavajte na srednjoj temperaturi stalno miješajući da se šećer rastopi.
Kad se šećer rastopi pojačajte temperaturu i ostavite da se tekućina zakuha pa umiješajte kakao dok voda ključa. Maknite s vatre i dodajte sitno naribanu čokoladu i promiješajte da se rastopi.
Ostavite smjesu oko 90 min na sobnoj temperaturi da se ohladi i da bude kao krema koja se može razmazivati. Povremeno ju promiješajte.
Pred kraj hlađenja premaz možete staviti i nakratko u hladnjak, ali pazite da se ne stvrdne previše.
Tortu «valovito» premažite premazom odozgo i sa strane pa ju posipajte kokosovim brašnom.
Stavite u hladnjak na 2 sata.
Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju. Od njega onda nikako nećete dobiti čvrstu kremu.
Takav karamelasti preljev možete jedino prelijati po torti.
Preljev je u potpunosti jestiv, ima čokoladasti okus, jedini je problem što se neće stvrdnuti.
Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.
Recept se temelji na receptu iz časopisa “Lisa: Čarolija okusa”; br. 2; 18. 1. 2007.
Post je objavljen 07.04.2008. u 16:07 sati.