Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Torta od čokolade, kokosa i banana

Image and video hosting by TinyPic


Torta
225 g margarina
200 g šećera
6 jaja
1 paketić limunove kore (Zitroback) ili naribana kora neprskanog limuna
80 ml mlijeka
125 g brašna
1 prosijani prašak za pecivo
1 vrećica praška za puding od čokolade
100 g naribane čokolade za kuhanje
1 čajna žlica prosijanog cimeta
3 žlice limunovog soka
3 banane
250 g kokosovog brašna
+
voćni sok ili rum za natapanje biskvita
+
oko 220 g «egzotičnog» pekmeza (npr. od naranče, ananasa, …), ali umjesto pekmeza možete upotrijebiti i npr. Nutellu (to torti daje poseban okus)


Premaz
200 ml hladne vode
100 g šećera
50 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
200 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova


3 žlice kokosovog brašna za ukras


Za tortu, margarin i šećer miksajte da se šećer potpuno otopi (ako stavite šećer u prahu prije je gotovo).
Umiksajte jedno, po jedno, jaje.
Dodajte limunovu koricu i mlijeko.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, praškom za puding, naribanom čokoladom, cimetom i naizmjence, sa žlicom limunovog soka, postupno umiješajte u smjesu od jaja.

Banane ogulite, narežite na kockice i nakapajte ih s dvije žlice limunovog soka. Zajedno s kokosovim mrvicama kuhačom ih umiješajte u gornju smjesu.

Kalup (promjera 22 ili 24 ili 26 cm) namastite i pobrašnite pa u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.

Pecite 60-90 min na 160-180 stupnjeva, ako odozgo jako potamni, prekrijte aluminijskom folijom.

Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Potom ju izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno (da dobijete tri kore).
Svaku koru prelijte s 3-4 žlice voćnog soka ili ruma (ili pomiješajte sok s rumom).

Jednu koru premažite pekmezom, na nju stavite drugu koru, i nju premažite pekmezom i poklopite trećom korom. Zadnju koru odozgo tanko premažite pekmezom.


Za premaz, u lonac stavite vodu i šećer i zagrijavajte na srednjoj temperaturi stalno miješajući da se šećer rastopi.

Kad se šećer rastopi pojačajte temperaturu i ostavite da se tekućina zakuha pa umiješajte kakao dok voda ključa. Maknite s vatre i dodajte sitno naribanu čokoladu i promiješajte da se rastopi.

Ostavite smjesu oko 90 min na sobnoj temperaturi da se ohladi i da bude kao krema koja se može razmazivati. Povremeno ju promiješajte.
Pred kraj hlađenja premaz možete staviti i nakratko u hladnjak, ali pazite da se ne stvrdne previše.

Tortu «valovito» premažite premazom odozgo i sa strane pa ju posipajte kokosovim brašnom.

Stavite u hladnjak na 2 sata.


Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju. Od njega onda nikako nećete dobiti čvrstu kremu.
Takav karamelasti preljev možete jedino prelijati po torti.
Preljev je u potpunosti jestiv, ima čokoladasti okus, jedini je problem što se neće stvrdnuti.

Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.




Image and video hosting by TinyPic


Recept se temelji na receptu iz časopisa “Lisa: Čarolija okusa”; br. 2; 18. 1. 2007.




Post je objavljen 07.04.2008. u 16:07 sati.