Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA


07.04. obilježava se Svjetski dan zdravlja

Glavna je tema ovogodišnjeg obilježavanja svjetskog dana zdravlja: "Zaštita zdravlja od klimatskih promjena" budući je dokazano da su klimatske promjene povezane s ispuštanjem stakleničkih plinova u atmosferu, koje se u posljednjih 40 godina povećalo za 70 posto, a do 2030. očekuje se povećanje za još 50 posto.
Posljednje desetljeće 20. stoljeća u Hrvatskoj bilo je najtoplije dosad, a 2003. godine Hrvatsku i Europu zahvatio je toplinski val koji je uzrokovao povećan broj smrtnih slučajeva. Zbog prekomjernog zatopljenja u kopnenom su dijelu porasle zimske temperature, a u cijeloj se zemlji smanjila ukupna količina oborina.
Porast temperature u svijetu dovest će do brojnih poremećaja - povećanja mortaliteta, zaraznih bolesti, porasta srčanih i respiratornih bolesti, a temperaturni stres, koji svake godine doživi 150.000 osoba, do 2030. godine će se udvostručiti, ističe dekanica zagrebačkog Medicinskog fakulteta prof. Nada Čikeš.
Voditeljica Ureda SZO-a u Hrvatskoj prof. Antoinette Kaić Rak upozorava pak da će zdravstveni sustavi u svijetu biti pod sve većim opterećenjem. Do kraja 21. stoljeća očekuje se porast temperature zraka između 2,3 i šest Celzijevih stupnjeva, a do 2030. godine zbog većeg broja zaraznih bolesti, malarije, poplava i suša moglo bi umrijeti 200.000 ljudi više, kaže Kaić Rak.
Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posebno je značajno za Školu narodnog zravlja "Andrija Štampar" koja slavi 60. godišnjicu osnutka te 120. godišnjicu rođenja prof. Andrije Štampara, zdravstvenog prosvjetitelja koji je prije 60 godina bio jedan od osnivača i pisaca Ustava Svjetske zdravstvene organizacije.

Poklopilo se je eto da od danas na dan svjetskog dana zdravlja odlasci liječniku neće nam biti potrebni sa novčanikom, naime od danas počinje primjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, prema kojem su ukinute administrativne pristojbe
Ministar zdravstva Darko Milinović dao je rok od 4 mjeseca 65 bolničkim ravnateljima sa novim privremenim povećanim limitom budžeta a nakon tog roka, će vidjeti koji je od njih 65 sposoban voditi bolnicu bez dugova.

E pa živi bili pa vidjeli zubo


Post je objavljen 07.04.2008. u 18:28 sati.