Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ddadd

Marketing

Kako riknuti u kratkom roku :-)

Evo najdraži moji, od petka do danas sam nekoliko puta zamalo riknuo ali nisam imao sreće i još sam tu. Odlučio sam da vam predam svoja iskustva, možda se Vama posreći.

Kao prvo, trebate nabaviti vozačku dozvolu. Bilo bi sjajno da je nabavite preko veze i da što manje znate o vožnji, ali nema veze, možete do vozačke i normalnim putem, ja sam vam živi primjer - došao sam do vozačke tako što sam sve položio regularno i osobno sam se uvjerio da to ne znači puno, budući da uvijek ima onih za koje se ne može ustvrditi kako su dobili vozačku.

Kao drugo, treba vam auto i bilo bi sjajno da ga dosta vozite - par sati dnevno koliko ga ja vozim je ćist pristojno.

I to bi bilo to najdraži moji! Dalje bi sve trebalo ići glatko, samo od sebe! Ipak, za slučaj da vam to nije dovoljno brzo dat ću vam par primjera iz osobnog iskustva, možda tako riknete i prije!

1) Ne držite oči stalno na cesti!

Vozio sam u petak prijatelja i majku. Majka je sjedila pored mene, naprijed, a prijatelj je sjedio otraga. Majka me zatražila sitno za tramvaj i ja sam zamolio prijatelja da mi doda moju torbicu te vrlo kratko pogledao prema njemu. Upravo nam se upalilo zeleno pa smo vrlo polako kretali preko raskrižja. Nikakve opasnosti nije bilo jer smo bili prvi na semaforu i nije bilo auta ispred nas. Moja je majka u isti čas kad sam maknuo pogled zavikala, a ja sam svojski nagazio kočnicu i stali smo prije no što sam vidio što se dešava! Kad sam pogledao, vidio sam na manje od pola metra ispred nas auto iz suprotnog smjera koji nam je presjekao put skrećući tamo gdje je zabranjeno!

"Reagirao si trenutno! Ja bih se 100% zabio" - bio je komentar mog prijatelja.

2) Vozite po jakom vjetru

U istoj toj vožnji nošen vjerom podigao se jedan oveći karton sa ceste i zakačio mi se za branik, vireći jednim krajem preko desnog fara i lurkajući na haubu.

"Sad bi me mogli policajci zaustaviti i kazniti me jer vozim bez jednog svjetla!" - našalim se ja glasno, a u sebi pomislim da tko zna što bi bilo da mi se taj karton složio preko prednjeg stakla. Nisam ni slutio da ću to saznati već tri dana kasnije, tj. u ponedjeljak, tj. danas! Vraćao sam se kući s malo duljeg putovanja i bio sam već nadomak kuće. Ispred mene vozio je bijeli kombi i prošao je pored ogromne hrpe papira. Kako je kombi prošao tako se hrpa razmotala i ja sam shvatio da je to u biti jedan jedini ogromni list bijelog tankog papira, poput papira za umatanje.

"Neće valjda!" - pomislio sam gledajući kako se papir nastavlja širiti i kako ga vjetar podiže s tla poput papirnatog zmaja. I kako ga nosi prema meni!

Naravno da je - papir mi je potpuno prekrio "šoferšajbu" a ja sam svojski nagazio na kočnicu. Stao sam takoreći u mjestu i sa zebnjom sam gledao vozilo iza sebe kako s mukom koči. Ipak me to vozilo nije puknulo, stalo je, vjetar je papir podigao sa šajbe na krov, a ja sam se nemalo iznenadio što umjesto ceste vidim stražnja vrata kombija manje od pola metra ispred sebe - kombi je stao jer je auto ispred kombija skretao. Da nisam naslijepo zakočio iz sve snage bio bi sudar!


3) Nemojte kad je frka jako kočiti, osim ako ne vozite mercedes sa BAS sustavom

Inžinjeri i statističari mercedesa došli su do zaključka da ljudi kada treba najjače zakočiti to i učine, ali onda počnu popuštati papučicu te tako produže zaustavni put za nekih 30-40%!

Dakle, ako se želite zabiti nemojte držati kočnicu stisnutu do kraja sve dok ne stanete. Izuzetak su slučajevi kad nemate ABS i kad osjetite da je počelo proklizavanje pa počnete stiskati i otpuštati kočnicu glumeći ABS. Za to vam je potrebno iskustvo.


4) Kupite mercedes sa BAS sustavom

Mercedes je razvio BAS sistem (Break Assist System – Sistem pomoći pri kočenju).

Senzor primjeti ukoliko panično pritisnete papučicu kočnice pa preuzme kontrolu te je umjesvo tebe stisne do kraja!

To lijepo zvuči ali u praksi taj BAS ponekad reagira sam i iz čista mira! Nekoliko slučajeva takvih bezrazložnih kočenja bilo je na auto-putu pri brzinama većim od 200 km/h, a nekoliko slučajeva je bilo pri preticanju. Tko voli nek izvoli!


5) Jurite autoputom!

Ovo je mrak savjet! Ako vas ne pokosi pijanac koji vozi u kontra smjeru, ili ako se ne zaustavite na vrijeme jer je neka bakica stala svojim autekom poprijeko obiju traka i ako vas tada ne napuca auto iza vas koji evidentno ima problema s kočnicama (prije dvije,tri godine vectra iza mene jedvo je stala i nije me napucala samo zato što sam pustio kočnicu i krenuo još malo - da uteknem...i ipak nisam napucao bakicu!), onda će vas možda ubiti ptice!

Danas kad sam vozio prema Zagrebu dvije ptice veličine kosa su u ljubavnom zanosu (proljeće je, ne?) jurile jedna za drugom, pa se iznenada spustile skoro do ravnine moje glave, a onda se naglo izmakle prema gore pola metra prije no što sam ih spljeskao!
Ne želim ni zamišljati što bi od šajbe i moje glave ostalo da se nisu uspjele izmaknuti!



I tako najdraži moji, malo po malo izbacio sam iz sebe svoju oduševljenost uzbuđenjima koja nam vožnja donosi! Vrijeme je da krenem raditi bilo što od nagomilanog mi posla...što će mi biti gušt jer ovaj sam se vikend zbilja pošteno odmorio!

Čitamo se uskoro i voli vas vaš Ddadd :)


Ddadd


Post je objavljen 07.04.2008. u 14:00 sati.