Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Pozornica se tresla pod moslavačkim plesovima


ČAZMA – Pjesme, plesovi i običaji koji su u prošlosti ispunjavali život ljudi u Moslavini i na Bilogori, prikazani su na 11. smotri izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije, kojoj su u Čazmi domaćini bili KUD Sloga iz Miklouša i čazmanski Centar za kulturu, a organizator Zajednica kulturno-umjetničkih udruga županije.

Stari instrumenti
Pozornica u kinodvorani tresla se pod nogama plesača koji su izvodili moslavačko-bilogorske polke, drmeš, kola, tarabane, usklađenih s tonovima domaćih glazbenih sastava u kojima glavnu riječ ima violina.

“Mladi Vide z vojske ide”, “Zaspo Janko pod jablanom”, “Djevojčica vodu gazi”, neki su od starih napjeva spašenih od zaborava zahvaljujući voditeljima društava. Vrhunac su bili su običaji lužđane iz Miklouša, Ivanja iz Bilogore, svatovski običaji iz Velike Pisanice. To etnografsko blago prikazalo je na svoj način više od 300 izvođača.

Najveće iznenađenje bilo je sviranje na starim, već i zaboravljenim i malo gdje viđenim glazbalima. Mlada Kutinjanka Lana Moslavac oduševila je sviranjem na jedinkama, dvojnicama, samici, a naročito kad je zasvirala dude.

- Odlična su organizacija i nastup društava. Bit će mi vrlo teško izdvojiti najbolje koji će županiju zastupati na Vinkovačkim jesenima i Đakovačkim vezovima. Ugodno sam iznenađen prikazanim - bili su dojmovi Andrije Ivančana, selektora Hrvatskog sabora kulture.

Dude najboljima
Jadranka Kruljac Sever, predsjednica županijske Zajednice udruga, rekla je da će nagraditi glazbalom (dude) društvo koje će ići na Vinkovačke jeseni, kako bi se obogatio nastup društava starim glazbalima.

Autor Franjo Jagatić

VEČERNJI LIST

Post je objavljen 06.04.2008. u 09:13 sati.