Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 34.

Ustvari je i bil jednostavan. Spomenuo sam sjecište F4 kao interesantno i nešto što treba posebno promatrati. Pa jeste li? Oni koji su tražili rješenje negdje drugdje, nisu uspjeli, a ako misle da su ga našli imaju neku grešku, koju ne vide.
Kratko, da eliminiramo ono što ne ide.
Prvo, što može bijeli, ako crni odigra na E2. Bijeli bi zatvorio na F1. Pokuša li na to crni na F4, bijeli ima E3 i obrnuto. Crna dva su unutra i bijeli živi. Zatvaranje, ako je moguće bude rješenje jer gore je spoj ili E3 ili F4.
Pogledajmo sada odmah ometanje zatvaranja igrom crnoga na F1. Bijeli odgovori na to s E2. Sada crni treba povezati, taj kamen na D2, s vanjskim štitom igrom na E1, ali sada bijeli pravi drugo oko. Prvo zaprijeti zarobiti taj kamen na D2 igrom ba D3, pa kada ga crni obrani vezanjem na D1, ide bijeli na F4.
Izgleda ko da bijeli ima dvije mogućnosti, a kao da mu je jedna dovoljna. Logički bi to izgledalo kao rješiv problem za bijeloga, ali.....
Rješenje za crnoga je igra na 1.F4 !!! Ako sada bijeli veže na E3, crni ima spoj s svojim kamenom na D2 igrom na F1 i 'Okice pa, pa.'. Ak' pak, bijeli odigra na F1, da odreže crnoga i ostavi ga nutra, kao u trbuhu, nebu dobro. Crni na to ima fini odgovor na E3. Ako na to sada bijeli igra D1, crni ima 'povratni udarac' na E1 i 'Pa, pa, tri bijela kamenčića.'.
Sad' pak, izgleda ko da nema rješenja za život bijeloga. Pa i nema. Da pogledamo još i ovo, što je nekako najdulje odupiranje i najveća ponuda crnome, da možda negdje fula; 2.E1. Puno bi ih se tu zeznulo, ali crni ima sada lijep odgovor s 3.E2. Dvije su tu sad prijetnje. Crni bi ili E3 ili F1. Neka bijeli bira. Recimo da U problemu još slijedimo razvoj: 4.E3, 5.F1. Vidite, ostalo je samo jedno oko. Jedna rupa u bijelom prostorčiću i to ona na A1 i B1 eventualno zajedno ili samo A1. Svejedno je, jer u oba slučaja je to samo jedno oko i bijela čitava formacija u ovom problemu nije opstojna. Tu se više ne igra, osim ako dođe do ko-borbe nekim ko prijetnjama kao C1 uz prijetnju, ako crni na to ne odgovori D1. Ako crni odgovori s D1 i zarobi jednoga na E1, ima tu još jedna ko-prijetnja za bijeloga igrom na D3, na što crni treba odgovoriti s E1, jer bi inače bijeli zarobio tri crna i oživio. Tako i neopstojna grupa ima neke vrijednosti.

Krenuo je novi tjedan, jer tako mi ljudi odbrojavamo i imenujemo dane. Po imenu i određenju njihovom po nama, mi smo organizirani. Pa, eto, i ja postavljam probleme u tom ritmu od po sedam dana, što tjednom ga zovemo. Ustvari, to su dani ko i svi drugi, što nam se prikazuju odnosom zemlje spram sunca po njenim stranama. Kažemo: 'Rotira lijepa naša planetica.' Neka i hvala i njoj i svemu što je čini takovom.
bl. Muradenu


Post je objavljen 14.02.2005. u 08:45 sati.