Za početak, "savijača Speranza"
receptić sam dobila od moje virtualne priateljice, koji me je oduševio...
Raffaelo, "Belina pita", tamne kocke
TORTA OD SIRA I VIŠANJA
Sastav:
tijesto:
220 g brašna
75 g sitnog šećera
1,5 žličica praška za pecivo
100 g maslaca
1 jaje
ribana korica limuna
nadjev:
1 tegla višanja
500 g svežeg sira
150 ml slatkog vrhnja
170 g šećera
1 vanilin šećer
korica limuna
4 jaja
1 puding od vanilije
i još:
70 g mljevenih, ne guljenih badema
1 žlica šećera
po malo cimeta i klinčića
Priprema
Umjesite od navedenih sastojaka glatko tijesto. Ostaviti ga u hladnjaku oko pola sata.
U međuvremenu napraviti nadjev. Izmutiti žicom sir sa slatkim vrhnjem, šećerom, jajima, pudingom i aromama.
2/3 tijesta razvaljati na dno kalupa vel. 26cm, od ostatka formirati obod visine oko 4 cm. Izmiješati bademe sa šećerom i začinima, time posuti podlogu blago pritisnuti . .
Preko pažljivo nanijeti pola fila, poslagati dio višanja, premazati ostatkom fila, a ostale višnje lagano utisnuti u fil.
Peći na donjoj trećini pećnice na oko 180 st., oko 45-50 minuta. Gotov kolač ostaviti 10 min u isključenoj pećnici, zatim ga izvaditi i posuti šećerom u prahu.
burek sa sirom
canelloni
pizza
torta sa sirom a la torte i to
munchmalow
tamne kocke
torta ČOKOLADINA, mom sinčiću Franku za krstitke
Sastojci
Kora
15 dkg maslaca
9 dkg. šećera u prahu
5 dkg kakaa
3 žlice nutele
5 dkg griza
18 dkg brašna
Krema I
20 dkg čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
1 jaje
2 žlice ruma
50 ml. slatkog vrhnja (za dodatak bjelanjku)
Krema 2
puding vanijija
3 dcl mlijeka
10 dkg maslaca,
5 dkg šećera
10 dkg mljevanih keksa
za ukras,
tučeno slatko vrhnje
Priprema
Umutite mikserom omekšani maslac, šećer u prahu, kakao i nutelu.
Zatim dodajte griz i brašno i sa žlicom dobro izmiješajte smjesu dok se ne ujednači.
Uključite rernu na 200°C.
Smjesu prebacite u nauljeni i alu folijom obloženi kalup (26 cm) polagano utapkajte i izravnajte i stavite peći oko 15 minuta.
Gotovu koru stavite po strani da se ohladi, a za to vrijeme napravite tamnu kremu.
Otopite na pari crnu čokoladu i dodajte izmiješani rum sa žumanjkom, neprestano miješajući metlicom. Kada dobijete glatku smjesu, miješajući i dalje, dodajte slatko vrhnje. Maknite sa vatre, promiješajte i čekajte da se krema ohladi. Za to vrijeme umutite bjelanjak sa malo soli i postepeno dodajte ostalih 50 ml.slatkog vrhnja. Miksajte sve dok ne dobijete čvrstu masu.
Gotovu čokoladnu kremu rasporedite preko kore u kalupu i odlozite u frižider na 30 minuta.
Skuhajte puding u mlijeku, i kad se ohladi dodajte izrađeni maslac i mljevene kekse, i to staviti na čokoladnu kremu.
Kad se ohladi premazati tortu sa tučenim slatkim vrhnjem!
Post je objavljen 04.04.2008. u 10:48 sati.