Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Zagrebu još traju intenzivne pripreme za Bushov dolazak

Dva dana pred dolazak američkog predsjednika Georga Busha u Hrvatsku traju intenzivne organizacijske i sigurnosne pripreme. Predsjednik Bush sa suprugom Laurom u Zagreb stiže u petak popodne. Istoga dana sastati će se sa predsjednikom Stjepanom Mesićem. Za petak navečer predviđena je svečana večera na koju su pozvani predstavnici iz političkog i gospodarskog života Hrvatske, te predstavnici akademske zajednice, kulture i sporta, javlja Glas Amerike.

U subotu ujutro predsjednik Bush će se u zgradi vlade na Markovu trgu sastati s premijerom Ivom Sanaderom. Američki predsjednik će se na Markovu trgu ispred Sabora i vlade obratiti građanima. Isti dan je predviđen i Bushov ručak s premijerima i predsjednicima država koje će ovog tjedna sa samita NATO-a u Bukurestu dobiti pozivnice za članstvo u tom savezu.

Na Gornjem gradu na kojem će se u subotu građanima obratiti George Bush vladat će stroge mjere sigurnosti. Zagrepčani koji žele doći slušati njegovo obraćanje moraju se unaprijed prijaviti organizacijskom odboru za njegov doček. Čak će i čovjek koji svakog dana u podne s kule Lotršćak ispaljuje Grički top, u subotu biti pod prismotrom pripadnika Busheva osiguranja.

Prosvjedi protiv Busha u centru Zagreba

Iako predstavnici hrvatske vlasti ovih dana ne propuštaju priliku istaknuti da je Bushev posjet velika čast za Hrvatsku, ima i onih koji ne dijele oduševljenje njegovim dolaskom. Tri nevladine udruge - Centar za mirovne studije, Dokumenta i Zelena akcija - za vrijeme Busheva boravka u Zagrebu prosvjedovati će, a u subotu će organizirati prosvijedni skup. Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije objašnjava da je cilj prosvijeda da se upozori hrvatska javnost, ali i političari, na kršenja ljudskih prava od strane politike Georga Busha, a to su svakako povrede ljudskih prava u Iraku i Afganistanu, ali i povrede ljudskih prava zatvorenika.

Te tri udruge u petak navečer upriličiti će i projekciju najkontroverznijih Bushevih izjava u sedam i pol godina njegova predsjedničkog mandata.

Post je objavljen 02.04.2008. u 10:03 sati.