Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

psi u hrvatskoj povijesti



Listajući prije nekoliko dana knjigu o zagrebačkim spomenicima, naišao sam na podatak da se u centru Zagreba već više od stotinu godina nalazi jedinstveni spomenik psu. Prva vijest! Toliko me je iznenadilo da sam krenuo u potragu… Na naznačenoj adresi, Ilica 5, nisam pronašao ništa, te sam se raspitivao kod poznatih povjesničara umjetnosti i arhitekata. Napokon je povjesničar arhitekture Aleksander Laslo znao sve što me je zanimalo:

Spomenik zaista postoji u Zagrebu, na adresi Ilica 5, ali je u malom unutrašnjem dvorištu, više svjetlarniku, te je nedostupan prolaznicima.

Kada je krajem devetnaestog stoljeća zidana zgrada kroz koju vodi prolaz Oktogon, neki pas lutalica počeo je svakodnevno dolaziti na gradilište. Radnici su ga hranili i igrali se s njim, pa se lutalica udomaćio i noću čuvao gradilište. Nazvali su ga Pluto i dobio je titulu "gradjevni pas". Moja literarna mašta mi je odmah došapnula da je Pluto možda imao i značajniju ulogu u gradnji: možda su ga izdresirali da nosi manje alate radnicima koji su radili na višim katovima…

Na nesreću, Pluto je i stradao na gradilištu, nešto ga je prignječilo, a koliko je to sve ožalostilo svjedoči i spomen-ploča podignuta 1896. godine. Kako Pluto nije bio osoba javnog značaja, spomen na njega nije postavljen u javnom prostoru, već na mjestu dostupnom samo tadašnjim korisnicima zgrade. Da bih dospio do spomenika morao sam se dogovoriti s današnjim korisnicima, koji su me zamolili da ne preciziram lokaciju, kako bi izbjegli navalu znatiželjnika. Kako su oni bili susretljivi i ljubazni, moram održati obećanje.

Spomen-ploča je dobro očuvana, zahvaljujući i nadstrešnici koja je štiti, ali golubovi nisu pokazali poštovanje prema liku nezaboravnog Pluta. Na sreću, spontana intervencija golubova se prilično skladno uklopila i bojom istakavši glavu psa od tamnije pozadine.

Spomenik građevinarskom psu Plutu zasigurno bi bio jedna od gradskih atrakcija kada bi se moglo do njega.

Baš me zanima da li Branimir Špoljarić, onaj što objavljuje sjajne priloge o povijesti Zagreba na radiju, ili bilo tko drugi, ima išta dodati svemu ovome?







Post je objavljen 02.04.2008. u 10:02 sati.