Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Njemačka i Francuska zajedno žele organizirati summit NATO-a 2009.

Susjedne zemlje Njemačka i Francuska izrazile su želju da zajednički ugoste summit NATO-a 2009. godine u njemačkom gradu Kehlu i francuskom gradu Strasbourgu u povodu 60. obljetnice tog saveza, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm.

Kehl i Strasbourg su gradovi smješteni točno jedan nasuprot drugome, svaki s jedne strane Rajne. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel tu će zamisao čelnicima zemalja članica NATO-a iznijeti ovog tjedna na summitu u Bukureštu, rekao je Wilhelm.

- Tom gestom Sarkozy i Merkel žele istaknuti njemačko-francusko prijateljstvo, europsku pomirbu i važnost transatlantskog saveza - dodao je glasnogovornik vlade.

Njemački tjednik Spiegel prošlog je mjeseca objavio vijest da su njemački dužnosnici isprva željeli održati summit u Berlinu, no da je Sarkozy nakon tog počeo lobirati da se summit prebaci u Francusku, odnosno Pariz, podrivajući tako njemačke nade. Odnosi Njemačke i Francuske postali su posljednjih mjeseci napeti zbog niza pitanja, među kojima su neovisnost središnje banke, uloga države u gospodarstvu, sporazumi o nuklearnoj energiji i vanjska politika.

Post je objavljen 01.04.2008. u 16:32 sati.