Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Anti Bush demonstracije



Ulične demonstracije, simbolični performansi ili samo protestna izjava za javnost, tri su scenarija kako bi domaći aktivisti 4. i 5. travnja mogli dočekati američkog predsjednika Georgea W. Busha
Mirovni i aktivisti za ljudska prava, ekolozi i anarhisti idućih će se dana dogovoriti kako obilježiti dolazak šefa najmoćnije države na svijetu. Za sada se čuvaju velikih najava jer se, kažu, radi o osjetljivoj političkoj i sigurnosnoj temi.

Ulične akcije

Ja sam za prosvjed, uličnu akciju. Politika SAD-a na čelu s Bushem odmogla je svjetskoj sigurnosti, sve pod krinkom borbe protiv terorizma, a zapravo protiv ljudskih prava. Posebno su sramne akcije u Afganistanu i Iraku, zatvaranja u Guantanamu i Abu Graibu te neopravdana uhićenja islamskih intelektulaca u Americi, kaže dugogodišnja mirovna aktivistica Vesna Teršelič.

Da će se sigurno nešto organizirati najavljuje i Gordan Bosanac, programski voditelj Centra za mirovne studije. U akciji ih, tvrdi, neće omesti to što dobivaju donacije upravo od američkog veleposlanstva.

To što dio novaca dobivamo i od SAD-a nije problem, jer je ovo pitanje ljudskih prava, tvrdi Bosanac.

Potpisi za referendum

Dio aktivista skeptičan je da će moći organizirati masovno okupljanje. Nemaju kapaciteta, kažu, jer istodobno kreće i prikupljanje više od 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u. Nekima su problem ogromne sigurnosne mjere koje će Busha držati na sigurnom odstojanju. Dio ih, pak, spominje i mogućnost subverzivnih akcija po ugledu na efektni Greenpeace.

Kada je prije dvije godine u Dubrovnik došao američki potpredsjednik Dick Cheney, domaći su aktivisti to prespavali. No, svi se još sjećaju i 2003. godine, iznimno jake akcija Dosta je ratova!, protiv rata u Iraku, koja je digla na noge čitavu mirovnu scenu Hrvatske.

h-alter.org


I u Splitu će se održat anti Bush demonstracije pa tko hoće nek dođe.


Post je objavljen 01.04.2008. u 13:02 sati.