Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

JAVNA VATROGASNA POSTROJBA SVETE NEDELJE KRAJEM OVE GODINE

SVETA NEDELJA
Piše: Robert Radošević

Gradonačelnik Markovinović najavio osnivanje Javne vatrogasne postrojbe na skupštini vatrogasaca u Rakitju, a Čižmešija vjeruje da će ona početi s radom krajem godine.....

Svetonedeljsko vatrogastvo,gotovo stoljetne tradicije,potkraj godine trebalo bi okrenuti novu stranicu jer je najavljeno osnivanje Javne vatrogasne postrojbe.Osnivač će prema zakonu biti izvršna vlast lokalne samouprave sukladno svojim planovima zaštite od požara, a kako je na jednom vatrogasnom skupu napomenuo gradonačelnik Markovinović u početku bi zapošljavala 14 vatrogasaca. U Republici Hrvatskoj trenutno djeluje 60 profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi u kojima je uposleno 2300 vatrogasaca.

SL: Još donedavno gradska je vlast razmatrala mogučnost zajedničke postrojbe sa Samoborom.Zašto se odustalo?
N:Čižmešija: Prema zakonu svaka lokalna samouprava mora riješiti pitanje problema protupožarne zaštite na svojem području i shodno tome izabrati vatrogasnu postrojbu,nositelja organizacijskih,tehničkih i drugih mjera zaštite od požara.Na području grada djeluju četiri dobrovoljna društva koja nemaju stalno 24 satno dežurstvo dežurstvo,pa je u slučaju intervencijapoziv najprije upućivan JVP Samobor s kojima jako dobro surađujemo.
Predstavnici grada samobora i Svete nedelje prošle su godine razgovarali o zajedničkoj profesionalnoj postrojbi i vatrogasnom centru u blizini nekadašnjeg "Stočara". Na početku je usaglašeno da će samobor pokrivati 70 % troškova, a ostatak sveta Nedelja. Međutim,kasnije je udjel narastao na 50%, a projekt izgradnje vatrogasnog centra znatno je proširen. Odustalo se od zajedničke postrojbe i zadužen sam za pripremanje dokumenata za osnivanje JVP grada Svete Nedelje. Svetonedeljsko gradsko vijeće treba donijeti odluku o osnivanju,a suglasnost i rješenje izdaje nadležno ministarstvo - MUP.

SL: Postoji li opravdanost za osnivanjem vlastite profesionalne potrebe?
N:Čižmešija: Situacija na području grada se mijenja,takoreči, iz dana u dan.Grade se nove kuće, niču stanovi,poslovni objekti, širi se prometna infrastruktura,stanovnika je sve više i to sve doprinosi da se i vatrogasci moraju prilagođavati situaciji na terenu kako bi podigli razinu protupožarne zaštite. Zakonodavac nameće sve više propisa koje vatrogasci moraju ispuniti, pa makar bili i dobrovoljci. ako ste profesionalac znači da svojim radom preuzimate određenu odgovornost. U novoj procjeni ugroženosti od požara za područje grada,koja je upućena na usvajanje MUP-u,navodi se da se intervencijska spremnost vatrogasaca na području grada može osigurati samo 24 satnim dežurstvom. Vatrogasna zajednica,odnosno grad, proteklih je godina mnoga proračunska sredstva ulagao u nabavu vozila i opreme i ona su na zadovoljavajučoj razini, na višoj razini od mnogo drugih gradova u Hrvatskoj. Raznih intervencija je sve više, a opravdanost se može sagledavati s raznih stajališta. Ako gledamo materijalnu stranu,za primjer ću navesti da smo početkom veljače brzom intervencijom zaustaviliširenja požara na restoranu Fort Apache. Objekat je pretežno drvene građe i da se kojim slučajem vatra rasplamsala,prouzročila bi veliku materijalnu štetu. Recimo i to da samoborski profesionalci za svaku intervenciju na našem području ispostavljaju račun Gradu.

SL: Što će biti sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima?
N:Čižmešija: Tradicija dobrovoljnog vatrogastva na ovim područjima dugog je vijeka.Društva će i dalje nastaviti s radom,ulagat će se u njihovo opremanje i školovanje članova. Kod izlaska na teren bit će ispomoć budućim profesionalcima. Prijedlog je da DVD Sveta Nedelja bude bazno društvo iz kojeg će se razviti osnova profesionalne postrojbe. Razloga za to ima više: u njihovim prostorijama bit će smještena JVP, opremljenost vozilima i opremom je sad na visokoj razini i preporuka je da većina budućih profesionalnih vatrogasaca bude iz svetonedeljskog vatrogasnog društva.

SL: Koliko će profesionalci opteretiti gradski proračun?
N:Čižmešija: Troškove osobnih dohodaka još uvijek se podmiruju iz državnog proračuna,ali treba očekivati da će se te obveze decentralizacijom djelomično opteretiti i gradski proračun. Zaposlit će se minimalan broj vatrogasaca kako bi se moglo uvesti cjelodnevno dežurstvo.
Postojeći vozni park i oprema zadovoljit će nas za početak, a s vremenom ona će se dopunjavati, ovisno o financijskim mogučnostima. Osnivanjem profesionalne postrojbe zadovoljit ćemo i neke uvjete za potporom države,druge lokalne sredine dobile su nova vatrogasna vozila pa vjerujem da bi jedno moglo stići i naše vatrogasne garaže.

SL: Spominje se i novi vatrogasni centar?
N:Čižmešija: Početna "baza" profesionalne jedinice predviđena je u vatrogasnom domu DVD-a Sveta Nedelja.Sigurno je da treba razmišljati o budućem mjestu vatrogasnog centra, jer već sada je otežan izlazak vozila zbog parkirališta pred grobljem i uskog priključka na cestu koje je u blizini škole. Vatrogasna zajednica o centru može razmišljati ,ali o svemu će odlučivati gradska vlast. Svetonedeljski List


Post je objavljen 31.03.2008. u 21:31 sati.