Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/a24e

Marketing

Kotlovnica

Prvo da se ogradim od naslova - kotlovnica. Zapravo mi ne stane naslov: bojler i prateća tehnika, pa mi je ovako jednostavnije. Vjerojatno je izraz kotlovnica u ovom slučaju malo pretjeran, a možda i nije?
Drugo, htio bih odmah razjasniti izbor proizvođača bojlera i spremnika. Netko se možda sjeća da sam spominjao Buderus GB112 kondenzacijski bojler. E pa došlo je do promjene plana, i ovo je kondenzacijski uređaj ali je cijeli sustav jeftiniji više od 10000kn!!! Radi se o Vaillant kondenzacijskom fasadnom bojleru od 25kW. Znam da je onaj prvi možda elitni razred ali i 10000kn u mojem džepu je isto elitni razlog! Uglavnom vjerujem da neće biti toliko lošiji koliko mi sad vrijedi razlika u cijeni. Na kraju, zašto bi uopće bio lošiji? Navodno da je ovaj uređaj proizveden u njemačkoj, a inače Vaillant obične kombi bojlere za naše istočno tržište radi čini mi se u - turskoj. Poslije sam čuo da su i drugi proizvođači preselili veći dio proizvodnje na istok, i Viessman i Buderus već dio programa rade u turskoj i mađarskoj. Mislim, da sad ne duljim sa zemljopisom, uglavnom kuc, kuc, o drvo, valjda će sve šljakati kako treba.
Tu "kotlovnicu" mi je radio isti majstor koji je radio vodu, odvodnju i podno grijanje. I sada se pokazalo da je stvarno uredan, korektan i zato vjerujem da neću imati problema s ovim sustavom. Kao što možete vidjeti na slikama, sve je lijepo uredno posloženo i zauzima stvarno malo prostora. Još nije spojen fasadni dimnjak, izlaz iz bojlera ili auspuh kako ja to zovem. Rupa je na zidu no montažu smo ostavili prije puštanja u pogon. Također nije spojen dovod plina a to se riješava. S ovim sustavom još ide i regulacijska jedinica koja ide kao sobni termostat pa ću to možda objaviti kasnije. Isto tako još nije spojena struja na bojler i pumpe a mislim da vas to i ne zanima previše, nego ipak cijeli sustav u cjelini.

Pa kaj tu svega ima?

Kao što vidite na sliku sam napisao brojeve pa ću napisati što sam uspio pohvatati:
1 - kondenzacijski fasadni bojler od 25kW
2 - spremnik tople vode od 120l. Majstor me uvjerava da će mi to biti dovoljno, uglavnom bojler to sve zagrije za 10min. na temperaturu od 50°C
3 - ekspanziona posuda od (čini mi se) 25l za krug grijanja.
4 - pumpa za toplu vodu, ta puma vrti cirkulaciju tople vode kroz spremnik i kroz cijelu kuću, odlazna i dolazna cijev tople vode su br.9
5 - hidraulična skretnica za grijanje (ne pitajte puno...)
6 - ekspanziona posuda za toplu vodu
7 - tzv. miš ventil za grijanje, na njega dolazi još i automatika koja još nije montirana i spojena
8 - pumpa za grijanje, ta pumpa tjera toplu vodu za podno grijanje kroz cijevi br. 11. Inače, te cijevi idu na one razvodnike podnog grijanja koji su u prizemlju i na katu.
9 - dvije cijevi za toplu vodu - recirkulacija, dvije cijevi za toplu vodu su razvedene po cijeloj kući
10 - dolazni vod hladne vode koji ide u spremnik
11 - odlazni i dolazni vod za podno grijanje
12 - izlaz za fasadni dimnjak, nije spojen, rupa je probušena, na slici se ne vidi jer je nešto više od bojlera.
Da bi sustav profunkcionirao fali još spajanje automatike, spajanje fasadnog izlaza (auspuha), spajanje elektroventila u razvodnike grijanja (u prizemlju i na katu), spajanje termostata po sobama, (ukupno 5), spajanje plina i spajanje izvoda za kondenzat. Cijevi će na kraju dobiti i izolaciju.
Ako se dobro sjećam, majstor kaže da ću po zimi kad bojler ima posla, imati 10l kondenzata dnevno!
I na kraju, zanima vas koliko sam to platio? Pa nemam namjeru reći točnu cifru jer je svaki sustav priča za sebe, uostalom tu su i sve te cijevi, njihovo spajanje i razni ventili. Uglavnom cifra je veća od 20000kn. Mail adresu majstora imate odsad na dalje u lijevom stupcu bloga.


Post je objavljen 31.03.2008. u 14:57 sati.