Dragi Nashi,
Naravno da smo zapali u trans kad smo vidili the Ormar koji je materijalna manifestacija apsolutno genijalnog uma i naravno da smo ga odmah poželili za sve svoje stvarne i virtualne postole. I dok Vin pomalo hvatate urbane ritmove, Min živimo u skladu s prirodom. /Ruso je rekao da se vratimo prirodi/. Došlo je proljeće. U subotu smo se odvezli na drugu stranu otoka u mitsko mjestašce Žrnovo koje se sastoji od dva dijela: Postrana i Prvo selo. Min smo bili stacionirani u Prvome selu di smo blagovali pečenu kokoš i kumpire i svježe ubranu salatu iz vrtla feat. mladi luk i pamidore iz trgovačkog lanca Studenac. Cilj našeg putovanja i boravka u Žrnovu je bilo kolektivno upoznavanje s jestivim biljem otoka Korčule s tendencijom poboljšanja kvalitete življenja na otoku i očuvanja tradicionalnih vrijednosti. U praktikumu su sudjelovale arheologinje, povjesničarke umjetnosti, komparatisti književnosti, filozofi i naša djeca. Kužite odma da to ni bila zajebancija, nego da je sakupljanje jestivog bilja bilo izdignuto na jednu višu meta razinu. Nama je praktikum dobro doša da obnovimo gradivo, a uz put smo doznali da se od paprati kuha čaj koji je izvrstan za urinarni trakt i bubrige. Sinoć smo skuhali jednu šaku i odma smo se priporodili. Nakon praktikuma blagovale smo za okruglim stolom i razmjenjivale životna iskustva, a vlasnica vrtla i kuće te organizatorica praktikuma nas je počastila slasticom pod nazivom Tiramisu. Kad bolje razmislimo o ovome nazivu, on u prijevodu s talijanskog znači "Digni me gore" /Tira mi su/, a u podrobnijim analizima nismo se bavili već se ona svela na primarni lingvistički opažaj. Budući da smo vizualno sudjelovali u procesu generiranja navedenog sadržaja, možemo reći da se radi o vrlo jednostavnoj recepturi koju preporučamo. Danas ćemo za obid, uz pečene sardele, imat i grudu tj. mišano zeje, mišancu, paru ili parapač. To je obrok koji obiluje svim potrebnim sastojcima za dobrobit organizma i održanje vrste. Mislimo da svi znaju za plemenite sastojke sardela, a što se sve krije u biljkama pod nazivom kozja brada, morač, slaška, divji luk, žutinica, loćika, korenjaška objavit ćemo u slijedećim nastavcima. U svakom slučaju, život na otoku je privilegija i ponosni smo što živimo na njemu. Svako putovanje kroz otok nanovo izaziva čuđenje, a novouređena cesta priko Pupnatske luke pruža izvanredne vizualne senzacije i nevjerojatne vizure. Na izlazu iz Pupnata je mala kapelica, a isprid nje lokva sa zlatnim ribicama. Strašila koja latu beštije po vrtlima su toliko genijalna da se izdižu na razinu konceptualne umjetnosti. Raznobojni saketi što vijoru po smokvama i vinogradima izgledaju kao permanentni performans u prirodi, a iznad grobja u Smokvici je stablo koje se savilo poput ljudskog lika i kao da je izašlo iz neke priče I. B. Mažuranić. Jučer smo išli u Pičenu čistit plažu. Skupili smo 26 plastičnih boca, jednu japanku, dvi grube šlape, jedan bidun i puknutu škovaceru. Kad se plaža pokazala u svojoj punoj liposti, svukli smo se i sunčali te ovim činom otvorili sezonu za domoroce. Kolo osam uri navečer uspeli smo se na vrh brda di je, prema legendi, grob nepoznate kraljice. našli smo frezije u četiri boje i kamen-mrgin koji izgleda kako da čovik sedi i čeka. Toponim Pičena vjerojatno dolazi od riječi pištati. /Voda pišti.../ I naravno, u Pičeni je izvor vode...Vaši Oduševljeni.
Post je objavljen 31.03.2008. u 09:47 sati.