Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broco

Marketing

Nagradno pitanje

Image Hosted by ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost
E, cijenjenje blogerice i blogeri, prijatelji i neprijatelji! Evo pruža Vam se jedinstvena, neponovljiva prilika da osvojite jednu od dvije vrijedne nagrade. Trebate samo pročitati što piše na ovom fragmentu glagoljaškog natpisa koji se nalazi uklesan na portalu crkve sv. Marije Snježne u Belgradu (Grižani, pored Crikvenice) i saznat ćete (oni koji ne znaju) prezime Divana i Skitača, primorsko-ličkog Šokca.
Prve dvije ravnopravne nagrade su: Boravak u gostima kod Kenguura i njegov fantastični roštilj u Njemačkoj (doduše on to još i ne zna), a slijedeća nagrada je pravljenje i kušanje čvaraka, kobasica i ostalih specijaliteta od friških gicana akademika Fizikalca iz Vrpolja (pored Slav. Broda). Doduše niti on to još ne zna, ali će, siguran sam biti (ne)ugodno iznenađen. Nema veze, vi samo pročitajte i napišite, a za sve ostalo pobrinut će se moj cijenjeni Baća Iva koji će sve to pretočiti u stihove (iako niti on to još uvijek ne zna).
Kako bi vam olakšao odgovor, osnova je pater familias s nastavcima „ev“ , a u Dalmaciji „in“ (nekadašnji kapetan NK Hajduka), a skinuo sam tekst sa službenih stranica Općine Novi.
Image Hosted by ImageShack.us


Na uskom potezu između plodne doline i krša, smješteno je naselje Belgrad. Godine 1462. naselje je darovano crikveničkim pavlinima, a 1463. u njemu i u susjednim Grižanama smjestio se kaptol Modruško-krbavske biskupije. Povijesni podaci sežu do početka XIX. st., te je jedno od rijetkih ruralnih naselja Hrvatskog Primorja kojem se može pratiti povijesni tijek.
U zapadnom dijelu naselja bile su kuće kanonika vinodolskog Kaptola do konca XV. stoljeća, a istočni dio naselja bio je "kmetovski" pa djeluje kao podgrađe zapadnog dijela. Ispred kuća prolazi cesta kojom se stiže do griške gradine, koju puk zove Belgrad. U selu su ruševine stare crkvice i više glagoljskih natpisa.
Crkva Sv. Marije Snježne nalazi se na visoravni iznad Belgrada. Odmah iznad ulaza u crkvu, u koju se ulazi kroz zvonik, nalazi se poduži glagoljski natpis koji govori o gradnji i graditeljima crkve. Iz glagoljskog natpisa vidi se da je gradnju crkve naručio pop Mikula ________, a svetište crkve izgradio je Baštjan Brinker, kao i "ostala dobra braća i pomoćnici ove svete matere crkve ki pomogoše trudom i blagom svojim".
Crkva je 1640. dograđena i produžena te joj je svetište usmjereno na sjevernu stranu, a bivše svetište je ostalo kao kapela desno od ulaza. Pred crkvom je istodobno podignut zvonik s dvojnim prozorima na dva kata. Stara kapela iz 1611. godine ugrađena je u novu crkvu. Oltar crkve potječe s konca XVIII. st. Pod podom crkve su grobnice uglednih ljudi ovog kraja.
Stanovnici Belgrada su se raselili pa je naselje danas pusto.
Ovo ja dopisujem: Crikvenica je inače u početku bila samo luka mještana Belgrada.
Počnite: sad!
Image Hosted by ImageShack.us
Post je objavljen 30.03.2008. u 23:16 sati.