Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Referendum: Građani potpisuju, političari muljaju

Potpisivanje je danas dobro krenulo na oko sto štandova diljem Hrvatske. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu, danas između jedan i dva sata peticiju je potpisalo više javnosti poznatih osoba. (Pogledajte prvi izvještaj na HTV-u.) Danas navečer imat ćemo prve izvještaje o ukupno prikupljenom broju potpisa u prvom od 15 dana kampanje.



Danas mi je bilo zanimljivo pratiti medije. Podigli smo prilično prašine - kako rekoh, shvatili su, da smo sasvim ozbiljna incijativa.

Jutarnji list: Ante Tomić kao gerilac u neprijateljskoj pozadini

Mnogi su sigurno primijetili kako Jutarnji list intenzivno vodi kampanju ulaska u NATO, sa tekstovima u svakom broju. U današnjem tjednom prilogu Magazin nalazimo tekstove Hrvatska vojska - od teritorijalne obrane do NATO-a , te sasvim ulizivački Kraj američkog pospremanja Balkana. To je u sredini. Na početku je pak redovna kolumna Davora Butkovićai, naslovljena Naravno da Biushov posjet koristi Hrvatskoj (NATO je jedna od ključnih tema), a završava također redovnom kolumnom Ante Tomića Buddy, samo zazviždi i ja dolazim (autor se sprda sa G. W. Bushom i propagandom za NATO, uspoređujući iz sa TV prodajama čudesnih krpa za prašinu isl.). (Nisu još objavljene na netu.) Tako Tomić eto iz svoje niše "kulturnjaka" pri kraju tjednog priloga ismijava velik dio sadržaja prethodnih ozbiljnih, političkih stranica. naughty

HDZ: Što zna dete što je 70 posto...

Kao da je pola članova Vlade bilo prisiljeno jučer i danas odgovarati na novinarska pitanja o kampanji za referendum! Pomalo panično, oni objašnjavaju da "referendum nije potreban" jer, eto, ankete pokazuju da je za ulazak u NATO 60 posto građana (ministri Gordan Jandroković i Branko Vuković),dok je njihov šef Ivo Sanader, koji valjda ima neke posebne izvore informiranja, to povećao i na 70 posto. Čudo jedno kako odjednom svi vjeruju anketama, po kojima su nakon izbora zduđno pljuvali (jer su predviđale pobjedu SDP-a). A da stvarno vjeruju kako je podrška neupitna, sami bi referendum raspisali i tako izbili protivnicima ulaska u NATO važan argument!

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovorila je na pitanje "Što ako se ipak prikupi Ustavom zahtijevanih 447.000 potpisa, da "ne želi odgovarati na hipotetička pitanja". Ili, skraćeno: ki bi da bi. belj No, predsjednik Vlade, mudriji čovjek,ipak je odgovorio "mi ćemo naravno poštivati ustavnu odredbu".

HSS: Imam svoje mišljenje, ali se s njim ne slažem

Koalicijski, hm, partner (podložnik...) Hrvatska seljačka stranka posve je odbacila svoje nekadašnje argumente. Zastupnica Marijana Petir, inače pametna mlada žena koja je započela svoju karijeru kampanjom protiv odlagališta nuklearnog otpada u Moslavini, također je ustvrdila da su ankete dovoljne. HSS je u predizbornoj kampanji jako inzistirao na referendumu o NATO-u, ali eto ispalo je: ki bi da bi. cry

To je stvarno jadno. Naime, kaj? Nije strašno što su u pregovorima poslije izbora odustali od dijela svojih zahtijeva, da bi dobili ustupke u drugima; to je dio politike kao umijeća mogućeg. Ali to ne znači da su morali i sami odustati od onoga, za što su se navodno principijelno zalagali! Ako se stvarno programatski za nešto zalažete, a procjenjujete da nema realnih šansi, možete taktički i privremeno od zahtjeva odustati, ali ćete ostati pri svojem i vrebati šansu ako se pojavi! A ova inicijativa, koju su pokrenule udruge, građani i neparlamentarne strnke koje iza svojih stavova dosljedno stoje, kao što je Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, da su malo pametniji, bila bi im krasna prilika!

Da je, naravno, njihova priča o referendumu bila nešto stvarno, a ne samo prazna demagogija.

SDP: Milanovićevo odlučno "možda"


Nije na žalost ništa bolje ni u oporbi. Predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović (koji je bio nacionalni koordinator za NATO u vladi Ivice Račana) također je pljunuo na svoje riječi iz predizborne kampanje: "Nema ulaska u NATO bez referenduma", koje i danas stoje na webu SDP-a. Na novinarsko pitanje muljao je nešto u stilu svojeg prethodnika na čelu stranke: "odlučno možda" . Kao, neka se svaki član SDP-a rukovodi svojom osobnom savješću; dakle - stranka, i on kao njen predsjednik, nemaju nikakav stav! Kao, on osobno eto još nije vidio zahtjev - a nije ga vidio, jer ga nije htio vidjeti! Nije htio primiti službene predstavnike Odbora za referendum. No, neke županijske organizacije Foruma mladih SDP-a i neki članovi sudjeluju u inicijativi.

Post je objavljen 29.03.2008. u 18:10 sati.