Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/disappointed7

Marketing

Tutankamonova kletva

Egipatski arheolozi u Luxoru izvadili mumiju faraona Tutankamona iz sarkofaga i prenijeli u mobilni medicinski centar (autobus) sa CT-uređajem. Medicinski stručnjaci su napravili oko 1700 CT-snimaka, za čiju analizu će trebati nekoliko tjedana. Svrha ovog pothvata je da se ustanovi starost faraona, te mogući uzrok smrti (nesretni slučaj ili umorstvo). Jer Tutankamon je koliko se zna, popeo na prijestolje sa osam godina starosti (oko 1319 BC), i vladao nekih desetak godina.
Izvještava se, da je do sada već većina mumija iz ''Doline Kraljeva'' bila podvrgnuta CT pretragama.

Ali nešto je drugo privuklo moju pažnju: Izvještava se, da je u momentu kada su Tutankamona prenosili u mobilni laboratorij, počela snažna pješčana oluja, i spustila se kiša (što se u Gornjem Egiptu vrlo rijetko događa). Prisutni su odmah komentirali: ''To je kletva faraona''. Legenda o ''Kletvi faraona'' je nastala u dvadesetim godinama prošlog (dvadesetog) stoljeća kada je Englez H. Carter sa suradnicima, pronašao i otvorio Tutankamonov grob. Nedugo nakon toga, nekoliko njegovih suradnika je iznenada obolilo i uskoro umrlo. Smatra se da su uzrok bile neke nepoznate, opasne bakterije ili spore.Isto tako je zanimljivo, da šef egipatske Uprave za starine i spomenike,

Dr. Hawas nije dozvolio uzimanje DNK uzorka, iako to ne bi nimalo oštetilo mumiju. Mumija je inače bila vrlo oštećena kada je Englez Carter, nakon otvaranja sarkofaga, nestručno i nasilno skidao nakit i ukrase.

TUTANKAMON

Post je objavljen 29.03.2008. u 10:49 sati.