Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rice: Ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO stabilizirat će Balkan

Članstvo Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO-u donijelo bi nužan stabilizirajući učinak jugoistočnoj Europi, ocijenila je državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice u intervju za The Washington Times.

- Ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO bio bi stabilizirajući čimbenik na Balkanu u vrijeme kada je to nužno. Hrvatska, Albanija i Makedonija dokazale su svoju vrijednost uključujući se u niz sigurnosnih inicijativa - rekla je Rice.

Državna tajnica je iskazala nadu u uspjeh pregovora između Makedonije i Grčke oko imena Republike Makedonije koje vodi izaslanik UN-a Matt Nimetz.

Istaknula je kako je ulazak u NATO važan korak za Makedoniju i važan za Savez. Rice je kazala kako bi bilo za žaljenje da se tome ispriječi nešto što ima veze s drevnim vremenima.

Unatoč protivljenju Atene, Makedoniju pod tim imenom danas priznaje više od 100 država svijeta, uključujući SAD i neke druge velike sile.

- Ne bi mi bilo drago da se to ispriječi, tako da se nadam da će obje strane biti fleksibilne i prihvatiti prijedloge veleposlanika Nimetza kada ih on podnese - rekla je Rice.

Američka državna tajnica Rice će od 2.-4. travnja sudjelovati na Sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu, gdje tri zemlje Jadranske povelje očekuju poziv u članstvo, a 4. i 5. travnja trebala bi biti u pratnji predsjednika Georgea Busha u službenom posjetu Hrvatskoj.

Post je objavljen 29.03.2008. u 10:39 sati.