Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Božinović: Sva istraživanja pokazuju da je ogromna većina građana za članstvo u NATO-u

Kao i u 60 hrvatskih gradova u posljednjih godinu dana, u Splitu je održana javna tribina pod naslovom "Hrvatska - buduća članica NATO-a" na kojoj su uz veleposlanika Misije RH pri NATO-u Davora Božinovića sudjelovali i veleposlanica Rumunjske u RH Oana - Cristina Popa i britanski veleposlanik Sir John Ramsden, javlja Glas Amerike.

U očekivanju službenog poziva za NATO u Bukureštu početkom sljedećeg mjeseca, i ova tribina održana je s ciljem što boljeg informiranja Hrvatske javnosti o NATO-u. Prema posljednjem istraživanjiu agencije Puls obavljenom u posljednjim danima veljače čak 67 posto hrvatskih gradjana podržava ulazak u NATO, dok je krajem siječnja podrška iznosila tek 52 posto.

Glas Amerike: Je li taj enormni skok posljedica nedavnih zbivanja u Srbiji, na Kosovu i u Bosni i Hercegovini?

Davor Božinović: Sigurno je utjecalo, zbog toga što kada građani nemaju neku percepciju da se Hrvatskoj nešto može dogoditi ili da se neke nestabilnosti očekuju onda je i malo teže zainteresirati širu javnost za pitanja koja se tiču sigurnosne politike. Ali, ono što smo mi postigli, to je da je sigurnosna politika dobila pravo gradjanstva.

Dok je susjedstvo nestabilno dvije trećine hrvatskih građana žele u NATO. No, barem jedan dio njih nije za to da NATO dodje u Hrvatsku što se vidjelo i nedavno kad su se stanovnici i vlasti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pobunili protiv tek spomenute mogućnosti da se 50 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika gradi NATO-va baza.

Davor Božinović:To nema veze sa NATO-om. To je nešto što treba nama. Negdje na jugu Hrvatske bi trebala biti, ne velika nekakva luka, al morate imati mogućnost da odredjeni kontigent, recimo dva broda ili stotinjak ljudi negdje bude smješteno da može reagirati na izazove sigurnosti. Ne samo oružane, nego recimo i požare ili onečišćenja ili ako netko treba presresti strani brod. U ovom trenutku, ako se to dogadja u dubrovačkom akvatoriju, možete kretnuti sa plovilima ratne mornarice iz Splita ili iz Pule, što znači da nemožete stići.

Veleposlanik Božinović je komentirao i činjenicu da 15 izvan-parlamentarnih stranaka traži referendum kako bi se gradjani izjasnili o ulasku u NATO.

Davor Božinović: Prema hrvatskom ustavu, potpisivanje, odnosno potvrdjivanje takvih ugovora se obavlja u hrvatskom Saboru. Osim toga, u Hrvatskoj postoji apslutni politički koncenzus svih relevantnih političkih snaga i stranaka da je članstvo u NATO-u u najboljem interesu Hrvatske. Niti jedna stranka koja je protiv NATO-a nije ušla i nije zastupljena u hrvatskom Saboru, a to je politika i predsjednika Republike. Sva istraživanja pokazuju da ogromna većina gradjana podržava članstvo.

Veleposlanik Božinović je takodjer istakao i da je Hrvatska spremna za skori summit u Bukureštu.

Post je objavljen 27.03.2008. u 19:23 sati.