Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zagreb 2009: Milan Bandić ili Jasen Mesić?

Prije mjesec dana, predsjednica gradske organizacije HDZ-a Zagreba Jadranka Kosor najavila je odlazak s te dužnosti, da bi je prepustila onome tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima slijedeće godine. Spekuliralo se da bi to mogao biti sadašnji ministar prosvjete Dragan Primorac, ili možda Andrija Hebrang. Sada međutim doznajemo da je vrh stranke (tj. sam Ivo Sanader) za tu dužnsot odredio javnosti gotovo nepoznatog, mladog (36 godina) mr.sc. Jasena Mesića.

Prve reakcije i komentari, koje donosi današnji Jutarnji list, izražavaju iznenađenje i ocjenu, da Sanaderu i nije stalo da HDZ pobijedi u Zagrebu; možda zato jer ocjenjuje da za to nema šanse (2005. SDP je imao 40%, a HDZ 16% glasova!), ili pak jer mu sasvim odgovara jaki Milan Bandić koji je oponent Zoranu Milanoviću.

Dodatno, treba upozoriti i na to da je zagrebački HDZ mrežom interesa čvrsto povezan sa sadašnjim gradonačelnikom, do nivoa prešutne koalicije. Zato drži izrazito "nizak profil" i ne pokušava poentirati na brojnim nepopularnim Bandićevim potezima i problemima u Zagrebu.

S druge strane, Mesića se uspoređuje sa samim Zoranom Milanovićem, mladim kadrom koji je mimo mnogo iskusnijih došao na čelo SDP-a i polučio dobar rezultat. Jasen Mesić je danas javnosti nepoznat, ali to znači također i da nikome nije naročito antipatičan (za razoliku od Primorca i Hebranga); a ima još godinu dana, da postane poznat.

Zagreb je, po mom sudu, previše važan da bi ga Sanader samo tako unaprijed žrtvovao.

Moj je prvi dojam (kao analitičara, iako naravno moram o tome razmišljati i kao glavni tajnike jedne stranke koja ima ambicije na istim izborima) da se radi o dobrom potezu HDZ-a, koji povećava njihove šanse na izborni uspjeh; nikako se ne radi o predaji unaprijed (što je bio slučaj s imenovanjem Jaedranke Kosor za kandidatkinju na predsjedničkim izborima 2005.). Treba imati na umu vitalnu činjenicu da će izbori za gradonačelnika biti neposredni. HDZ se mora potruditi da njihov kandidat pokupi i glasove onih koji inače ne glasuju za HDZ.

Bandić je mnogima antipatičan, uključivo i glasače SDP-a; mnogi od njih međutim ne bi glasovali ni za Primorca, Hebranga ili recimo Marinu Matulović-Dropulić. Posve nova osoba, koja nikako nije povezana s klanom koji Zagrebom vlada (o kojem je AP ovdje mnogo pisao), ima puno šanse privući te glasove. Osim sukoba sa samim Bandićem, treba imati na umu da se time smanjuju i šanse nekog trećeg kandidata koji bi se eventualno mogao nametnuti (nekoliko političara pikira na tu ulogu).

Ivo Sanader i Jasen Mesić, po mom sudu, misle ozbiljno!
Da bi se ocijenilo da li sam u pravu, slijedećih mjeseci treba pratiti dvije stvari: javne istupe Jasena Mesića, te zbivanja unutar gradskog HDZ-a, gdje će on, ako želi uspjeh, morati suzbiti Bandićeve saveznike.


Post je objavljen 27.03.2008. u 09:12 sati.