Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/esabor

Marketing

POSJET BUSHA HRVATSKOJ - KRATKA ANALIZA PORAZA

Zdrava logika govori da Predsjednik SAD-a Georg W. Bush ne bi trošio svoje dragocjeno vrijeme dolazeći u posjet Hrvatskoj, a da nema jakih razloga za to.

Hrvatska je na strateškoj karti USA dovoljno zanimljiva da ju se sada isplati posjetiti. Ne vjerujem da je položaj Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a razlog za ovaj posjet.

U odnosima snaga i raspodjeli uloga na svjetskoj pozornici, čini mi se da ovaj posjet gospodina Busha treba shvatiti drugačije.

Bush se, recimo, zauzima za slobodno tržište, kao što je jučer u intervjuu rekao. Hrvatske tvrtke, na koje se to tržište svodi, nemaju što tražiti u odnosu na američke tvrtke; ni financijski, ni tehnološki, a svakako ni znanstveno.

Neprekidno spominjanja NATO-a u tom intervjuu daje jasno do znanja da je ovaj posjet vojnog karaktera i da je u cilju dovođenja hrvatske pod NATO kišobran. S obzirom na sadašnju podijeljenost mišljenja u Hrvatskoj o temi NATO-a, Bushov dolazak više sliči na okupaciju Hrvatske, nego na bilo što drugo. Na koje načine se danas okupiraju zemlje vidjet će se očito i iz ovog posjeta.

Hrvatska, pobjednička država u dosadašnjim ratovima na svom teritoriju, spašava se bijegom u okrilje NATO-a. To je sada otvoreno priznanje poraza.

Ulaskom u NATO po prethodnoj logici Hrvatska gubi. Da li nešto i dobiva?

Naši borbeni pojedinci mogu sada lakše do svjetskih bojišnica. To za njih jeste dobitak. No, isplatili se on Hrvatskoj, to je pitanje? Čini se da je to sramotno niska cijena za prodaju hrvatske slobode.

S druge strane, da je Hrvatska podržala referendum o NATO-u Bush bi barem morao platiti visoku cijenu uvjeravanja građana za "boljim životom" pod NATO-om. To bi bilo barem nešto. Svoju slobodu bi skupo prodali. Može li se i smije li se sloboda prodavati? Mislim da ne! Pa što mi to onda uopće radimo?

Ostaje dojam da naši političari nisu znali, a i sada ne znaju odrediti pravi kurs i tajming za vođenje Hrvatske.

Nakon svega ostaje nam jad i bijeda. Najviše radi naših loših političara.

Nakon svega u ovo lijepo slobodno proljetno jutro pozdravljam Vas sa "Laku noć Hrvatska"!


Post je objavljen 27.03.2008. u 05:33 sati.