Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

NOVAKNJIGAKRESIMIRAPINTARICA

Iako ljubavna priča unatoč svemu nastavlja svojim tijekom, erozija kreativnosti mladog Pintarića vjerojatno je posljedica upravo te ljubavne priče.

Niti ja nisam odolio Krešimira Pintarića nazvati mladim piscem iako to nekomu od 35 vjerojatno nije prikladan epitet. No kako si u ovoj konzervi od društva relevantan vjerojatno tek onda kada završiš u grobu, onda ću se pridružiti narečenoj masi pa nastaviti titulirati po njezinom barem do njegove pedesete. Povod je nova knjiga pod naslovom U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo (Profil, 2008.), a koja je svojevrsni nastavak prethodnoga izdanja Ljubav je sve i vjerojatno svega što je Pintarić do sada napisao uključujući i poeziju.

Ja sam se osobno zeznuo s novom knjigom na foru što mi je sve što sam od ovoga pisca do sada pročitao bilo sve bolje i bolje. Tako sam se odmah po izlasku ove knjige uputio u knjižaru, kupio knjigu i zgotovio ju isti dan. Iako sam vjerojatno subjektivan jer mi je životna scenografija vrlo slična autorovoj (uz nekoliko nezanemarivih ekstenzija) pa me može razonoditi totalno različiti Željko Malnar ili bilo tko tko objavljuje putopise ili priče iz podzemlja npr., opet tu nešto fali i vjerojatno će i ostali čitatelji osjetiti dojam nekakvog natezanja, iscrpljivanja, mučenja sebe i drugih u ovom opisanom (kao ljubavnom) odnosu između autora i njegove žene. Kažem, do ove knjige to je funkcioniralo, pa čak i na koricama iste postoje pohvale raznih hrvatskih pisaca i kritičara vezano uz Ljubav je sve, no pitam se što će ovi reći na U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo. Pretrpio sam istina zlo čitajući tu knjigu i žaleći nad sudbinom ovih dvoje mladih jer će im svaki dobar prijatelj nakon što ovo pročita moći sugerirati jedino da se rastanu u miru. Čemu forsirati i tražiti još jedno životno iskustvo više ako te to iskustvo košta životne radosti. A možda je već sve postalo inercija pa se teško oteti toplini ženskog dupeta, kao što to ponekad zapjeva Mile iz Hladnog piva. U svakom slučaju, Krešimira sam više volio prije deset godina, dok je stvarno bio mladi pisac...


Post je objavljen 26.03.2008. u 18:32 sati.