Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slobodnarepublikahrvatska

Marketing

Hrvatima nacija važnija od vjere - osvrt na napis u Večernjem listu od subote 22.3.2008.

Napis počinje rečenicom koja se već godinama vrti po novinama: 'Hrvati se u velikoj većini izjašnjavaju kao vjernici, vjeruju u Isusovo uskrsnuće i vječni život, ali se kršćanski duh svejedno ne može "vidjeti" u hrvatskom društvu'. Autor -Dražen Ćurić- dalje navodi sve izopačenosti hrvatskog društva. Dakle, zabrinjavajuće je (meni, da li i biskupima, svećenicima?) što postoji toliko nazivnih vjernika koji pod pojmom vjere imaju obavljanje vjerskih "dužnosti" (sakramenti, odlazak na misu i druge pobožnosti) - što je religija-a ne istinski življeno kršćanstvo koje potječe iz osobnog susreta svakog vjernika sa živim Bogom. Vjera nije tradicija, a ako postane tradicija svodi se na svjetovno (odlazak u kazalište, kino, koncert, športsku utakmicu,...), a cilj vjere je onostrano.
Odlazak u crkvu potiče na promjene u cjelokupnom životu vjernika. Mijenjajući sebe, mijenjamo i svijet oko sebe.
Vjera nadilazi naciju, jer vjerom u Isusa Krista povezani su mnogi ljudi na raznim kontinentima. Vjera povezuje ljude različitih jezika, boje kože, narode svijeta, to je ta istinska ujedinjenost u Crkvi. Hrvati su opstali zahvaljujući vjeri u Boga, a o vjeri ovisi i naša budućnost.
Vezanost Crkve i državne vlasti - a ne države (za Hrvatsku i hrvatski narod koji im je povjeren naravno da su vezani i biskupi i svećenici) - nije dobro nikakvo dala, a ne će ni ubuduće.
Poznati odgovaraju na pitanje: "Vjerujete li u Isusovo uskrsnuće i život vječni?"
Mate Kovač, pjevač: "Kao katolik vjerujem da je Isus uskrsnuo jer je bio stvarna osoba, dok je Bog imaginacija." Bit je u tome da je Isus Krist pravi Bog i pravi čovjek, a Uskrsnuće je čin njegove božanske moći. Neke sekte spominju ljude koji imaju moć "Uskrsnuća", što je ipak velika glupost! Bog nam je postao bliz upravo u Isusu Kristu. Božja ljubav prema čovjeku utjelovljena je u Isusu Kristu. Bog nije imaginaram, Bog je MISTERIJ ili hrvatski OTAJSTVO.
Zijad Gračić, glumac: "Nisam načisto s tim temama da je Isus uskrsnuo niti da postoji život vječni, ali poštujem druge koji su u svoju vjeru sigurni." Poštivati druge znak je dobrog odgoja.
Sv. Pavao lijepo kaže:"A ako Krist nije uskrsnuo, bez ikakve je vrijednosti vaša vjera; vi ste još u svojim grijesima."(1Kor 14, 17-18)
Sanja Doležal, pjevačica: "Vjerujem u Isusovo uskrsnuće i život vječni jer sam tradicionalna vjernica. Teško je riječima objasniti zašto sam uvjerena u to jer se to može osjetiti samo srcem." Ovo o vjeri kao tradiciji već sam pojasnio. Druga rečenica je u redu.
Zlatan Stipišić, pjevač: "U Isusovo uskrsnuće vjerujem iako je za mene sve to tajna. Kad bi vjera bila bez njegova uskrsnuća, onda bi Isus bio samo prorok, a ovako je božanska osoba."
I za mene je Uskrsnuće tajna, odnosno MISTERIJ (OTAJSTVO),kao i za svakoga vjernika.
Ćiro Blažević, nogometni trener: "Vjerujem u Isusovo uskrsnuće i u život vječni. Čovjek u jeseni života bio bi jadan ako ne bi vjerovao. Gore me čeka nogometna ekipa, bit ću izbornik."
Zar se samo u jesen života vjeruje? Znači do jeseni života kako hoću! Nema nogometa, jer zemaljsko uminu!
Borivoje Radaković, književnik: "Vjerujem da je Isus postojao kao povijesna osoba, ali ne vjerujem da je fizički uskrsnuo. Ne vjerujem u život vječni." Književnik Radaković vjeruje da će ostati samo u napisanim riječima. Ne vjerovati u život vječni vraća nas na razinu ostalih živih bića koja imaju samo ovaj život. Nismo li i mi vjernici krivi za nevjeru drugih? Odnosno, kakvo je naše svjedočenje vjere?
Ivo Sanader, premijer: "Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader uvijek je isticao da dolazi iz katoličke obitelji te da je praktični vjernik. Kao vjernik vjeruje u Isusovo uskrsnuće i u vječni život."
Da netko vjeruje u Isusovo uskrsnuće i život vječni ne bi činio ono što sad čini. "Vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi."(Jak 2, 17)
Potjecati iz katoličke obitelji, a napustiti vrjednote te obitelji na sablazan je i obitelji i Bogu!
Vasilije Jordan, slikar: "Vjerujem u Kristovo uskrsnuće i u vječni život. U to nema nikakve sumnje. Biblija je vječna knjiga koja se ne može nikada dokraja pročitati." Tako odgovara pravi vjernik. Gospodin Jordan svojim slikarskim djelima svjedoči svoju vjeru. Biblija ili Knjiga možemo je pročitati, ali je ne možemo pročitati u potpunosti!
Krešimir Sever, sindikalist: "Vjerujem u Kristovo uskrsnuće i u vječni život. U tom sam duhu odgojen. Ovih dana i aktivno sudjelujem na misama." Pohvala gospodinu Severu. Nadam se i da inače ide na sv. Misu.
Ivan Aralica, književnik: "Odlazim na nedjeljnu misu i na svakoj misi izgovaram Vjerovanje. Vjerujem u sve ono u što se u Vjerovanju zaklinjem da vjerujem."
Gospodin Aralica u svojim književnim djelima promiče Boga, vjeru, narod, obitelj, domovinu, a raskrinkava ulizištvo, otpadnike od Boga i naroda zato baš i nije previše "napredan" za mnoge.



Post je objavljen 25.03.2008. u 23:23 sati.